Izuzetno zdrava namirnica: Znate li u čemu je tajna magarećeg mlijeka?

Nakon sojinog i zobenog mlijeka dužnosnici UN-ove Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) sve više promoviraju konzumiranje magarećeg mlijeka, ukazujući na njegove “posebne nutritivne vrijednosti” i prednost za sve one koji su alergični na najčešće korišteno kravlje mlijeko.

– Biohemijski sastav magarećeg mlijeka puno je sličniji ljudskom, odnosno majčinom mlijeku od kravljeg zbog sličnijih proteina, minerala i masnih kiselina. Sadrži manje masnoća od kravljeg te je bogato masnim kiselinama koje djeluju protivupalno – kazala je nutricionistkinja Charlotte Stirling-Reed, te istaknula kako se po sastavu i zdravstvenim učincima ova vrsta mlijeka pokazala pogodnim nadomjestkom za kravlje mlijeko kod preosjetljive, odnosno djece alergične na kravlje mlijeko.

Uz to, odličan je supstrat za rast probiotičkih bakterija i sadrži značajnu količinu lizozima i laktoze. Visok sadržaj laktoze čini ovo mlijeko ukusnijim, a i resorpcija kalcija je bolja, što je od velike važnosti za proces minaralizacije kostiju.

(Faktor.ba)

Related posts