Iznad Evrope detektiran radioaktivni oblak

Francuski nuklearni institut IRSN i norveška agencija za zaštitu od radijacije NRPA potvrdile su da je u januaru na području Evrope detektiran radioaktivni jod-131.

Prema onome što je izvijestio IRSN, jod -131 detektiran je u tragovima u atmosferi iznad sjeverne Norveške, Finske, Njemačke, Poljske, Češke, Francuske i Španije.

Detektirana razina radijacije, navode, danas je u granicama normale, ali zabrinjava to što se još uvijek ne zna što je uzrokovalo njegove povećanje u atmosferi.

Norveška agencija za zaštitu od radijacije NRPA potvrdila je zabrinjavajuću informaciju, ali uvjerava kako za sada nema opasnosti za čovječanstvo.

Stručnjaci sumnjaju da je opasno zračenje najvjerojatnije došlo iz farmaceutskih pogona, piše Motherboard.

“Budući da je u atmosferi prepoznat samo jod-131, bez prisutnosti drugih radioaktivnih sastojaka, vjerujemo da mu je izvor u farmaceutskoj industriji jer upravo ona proizvodi radioaktivne lijekove. Iako je teško je sa sigurnošću potvrditi lokaciju sporne tvornice zbog prebrzog mijenjanja smjera vjetrova koji nose opasne čestice, ali sumnjamo na istočnu Evropu”, rekla je Astrid Liland iz norveške agencije NRPA.

Da je radijaciju uzrokovala neka farmaceutska tvrtka sumnjaju i u Britanskom društvu za zaštitu od radiologije SRP.

Proširile su se i teorije kako je Rusija u tajnosti testirala nuklearno oružje na arktičkom području, navodno u oblasti Novaja Zemlja, te da je to uzrokovalo radioaktivni oblak.

Related posts