Izgubio kontrolu nad dronom koji je pao ženi na glavu, pa sad mora u zatvor

Tokom parade prije dvije godine, vlasnik kompanije za zračnu fotografiju Paul M. Skinner izgubio je kontrolu nad dronom koji je udario u zgradu, srušio se među ljude i povrijedio dvije osobe, pa je protiv njega podignuta optužnica. Početkom semice Skinner je osuđen na zatvorsku kaznu od mjesec dana i morat će platiti 500 dolara.

Prilikom izricanja presude sudija je napomenuo da je , iako je svjestan kako je riječ o nesretnom slučaju, odnosno da nije bilo namjere, Skinner bio neoprezan i svojim ponašanjem ugrozio zdravlje i živote ljudi, dodavši da u budućnosti, zbog sve veće popularizacije dronova, možemo očekivati sve više ovakvih situacija.

Skinner za medije nije htio komentirati presudu, dok je njegov advokat za Seattle Times rekao kako je presuda prestroga jer nije riječ o namjernom djelovanju te vjeruje kako se na ovaj način želi uplašiti ostale vlasnike bespilotnih letjelica.

Skinner će se, naravno, žaliti na ovu presudu, a dok čeka odluku na žalbu, morat će ići na kurs o sigurnom upravljanju dronovima te će morati platiti troškove liječenja žene koju je njegova letjelica pogodila u glavu.

Related posts