Izetbegović: Sa Nikšićem u duel pod jednim uvjetom, Radončića smo podigli, mi ćemo ga i spustiti

Centralni skup Općinskog odbora SDA Ilidža održan je večeras u dvorani “Sabit Hadžić”, gdje su se obratili predsjednik stranke Bakir Izetbegović, kandidat za člana Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, kao i nekoliko drugih kandidata na Općim izborima.

Izetbegović je na večerašnjem skupu naglasio da SDA ide u pobjedu, kao liderska stranka u BiH.

– U BiH je, kažu, 127 stranaka. A ja kažem, nije nego 126, stranaka i strankica. Ali jedna je liderska stranka, SDA – kazao je Izetbegović, nakon čega se dvoranom prolamao gromoglasan aplauz.

Neke su pokušavale ovu zemlju da rasture, kazao je Izetbegović, neke su kočile reforme, neke su, kao hrvatske stranke, pokušale napraviti treći entitet, neku treću izbornu jedinicu.

O Nikšiću i kladioničarima

– Svi su napravili neki grijeh prema ovoj zemlji. Nema niko svijetla obraza. Osim jedne stranke – SDA. Kada su se Bošnjaci uspravljali, kada su kičmu uspravljali, kada nam nisu dali ime, kada nisu mogli štampati Kur’an, hadise, kada su nas pokušali ostaviti neravnopravnima… Ko je vodio Bošnjake? Pa mi! Kada se rasturio Komunistički savez u Beogradu, sjećate se te scene? Do danas se nisu sastavili. Nisu u stanju da proslave Bitku na Sutjesci zajedno, nego imaju srpski partizani i ovi drugi partizani. Kada su napali na BiH, onda su ovi rekli da to nije njihov rat. Upropastili su zemlju. A kada smo se mi digli da se naoružamo, da se branimo, da kako znamo i umijemo branimo taj narod, onda su rekli da su nacionalne stranke krive. Dakle, ponižavaju inteligenciju ovih ljudi. I niko nije arogantniji i bezobrazniji od ljevičara! Svoju historijsku krivicu, svoju nekompetentnost, svoj kukavičluk o ovom vremenu nadoknađuju arogancijom. Niko nije bezobrazan više od mladih ljevičara. Kažu da iza svake prepotencije čuči neka impotencija – rekao je Izetbegović.

Predsjednik SDA je odgovorio večeras i predsjedniku SDP-a Nerminu Nikšiću koji ga je još prije nekoliko dana pozvao na TV duel.

– Hoće sa mnom jedan na jedan. Pa i ja bih s Trumpom sjeo jedan na jedan da mogu – kazao je Izetbegović te podsjetio da je on predsjednik najveće stranke u BiH sa više od 320.000 glasova na prošlim izborima.

– Nemam ja vremena za gospodina Nikšića. Svi bi oni to tako htjeli jedan na jedan. Međutim, pod jednim uvjetom ću pristati. Dovest ću kamere, novinare u Predsjedništvo, od Hadžifejzovića pa nadelje, pa neka pita šta god hoće. Ali pod jednim uvjetom – kazao je Izetbegović, a potom je objasnio kako se sa Nikšićem pokušao dogovoriti da se oporezuju kladionice, ali da je taj dogovor propao, jer se Nikšić naprosto više nije oglasio, odnosno odazvao Izetbegovićevim pozivima na dogovor.

– Hljeb je oporezovan, mlijeko, udžbenici, lijekovi, samo kocka nije oporezovana – napomenuo je Izetbegović.

Ispričao je i kako je u nekoliko navrata po tom pitanju pokušavao stupiti u kontakt s Nikšićem, šaljući mu poruke, što SMS, što preko sekretarice, ali da se nije javio.

– Odlučio čovjek da mi se ne javi i da zaštiti kladioničare koji godišnje okrenu novca više nego BH Telecom i Elektroprivreda. Zašto je to uradio? Eto moga uvjeta. Neka me Nikšić sutra zovne telefonom, a to ću mu večeras poručiti i u crvenoj Tuzli, neka mi se izvini, neka se predsjedavajućem Predsjedništva izvini, čovjeku koji je stariji 10, 15 godina, i neka mi objasni što se nije javljao. Kad to uradi, neka pojasni zašto je zaštitio te lihvare, kladioničare, te društvene štetočine. Kada mi to sve lijepo objasni, onda će dobiti priliku već prekosutra da se nađe na press konferenciji sa mnom i neka pita šta god hoće! – kazao je Izetbegović.

Usamljeni u reformama

Osvrnio se i na mandate na izmaku, kazavši kako se njegovo obećanje od 100.000 radnih mjesta u dva mandata, ispunjavalo duplo brže.

– Napravljeno je najmanje 70.000 radnih mjesta u realnom sektoru. Pa mi kažu: “Nemoj to Bakire puno pominjati, neki su dobili posao, neki nisu”. Naravno, treba napraviti još 200.000 radnih mjesta, ali sa ovakvim koalicionim partnerima kakve mi imamo, sa ovolikim odnosom političara, to neće biti nimalo lako – rekao je Izetbegović, a potom je dodao i to da su svima puna usta priče o djeci koja odlaze iz BiH, ali da se uprkos svemu nastavljaju svađati, umjesto da doprinose boljitku zemlje i da pomognu provođenju reformi jer “ta djeca odlaze u uređene zemlje” i nama treba “uređena zemlja pa neće odlaziti”.

– Ponekad smo na tom putu ostajali potpuno sami. I to im je moja poruka danas. Prestanite to da radite. Prestanite kočiti reforme. U borbi protiv SDA i za poneki politički poen ste nanijeli štetu ovoj zemlji. Nemojte to raditi više, ne svađajte patriote – kazao je predsjednik SDA.

Poruka glasačima koji je Izetbegović izrekao na skupu na Ilidži je:

– Kada sam prošli put obećao 100.000 radnih mjesta dali ste 310.000 glasova. Ovaj put tražim 350.000 glasova. Ako hoćete dobro ovoj zemlji, ojačajte taj motor koji vuče ovu zemlju naprijed. Bit će kalkulatora i kočničara, ali to ćemo preživjeti. Ali ovu snagu koja vuče, za koju je svaka bitka za ovu zemlju njena, nju ojačajte. Ojačajte taj motor. Našem narodu treba ozbiljna stranka koja će vući naprijed, koja se neće bojati i kalkulisati. Razgovarajte sa svojim komšijama, prijateljima, rođacima i recite im to.

Podsjetio je da će naredni mandat biti težak te da zato na čelu BiH, u njenim parlamentima i vladama trebaju sjediti ozbiljni i odlučni ljudi. Podsjetio je kako je bilo teških momenata u borbi za BiH, kada je imao nesporazume sa drugom dvojicom članova Predsjedništva te da su se tada pojavili i problemi unutar SDA.

-I baš tada su počeli i neki, do tada naši u SDA, da se sebično odnose. Znaju da mi je teško, da u tim momentima, što ono kažu, čovjek na jednoj nozi stoji, onda počnu nešto tražiti, neki Šepić, neki Kukić, i oni zanovijetaju. Na pitanju akciza se razbio Klub SDA u Parlamentu. Kažu sve će poskupjet. Evo ništa nije poskupjelo. Dakle, oni su razbijali stranku, ispostavljali fakture. Vele stoji čovjek na jednoj nozi, ne može mi ništa. Ali ima druga noga, oni koji štite tu stranku. Nisam ja čovjek koji ne zna sračunati, ako ode Šepić, ako ode Kukić, Konaković… – govorio je Izetbegović, nakon čega su se u dvorani prolamali povici iz publike: “Neka idu”!

– Svi će tako. Ko god ne bude disciplinovan, ne bude radio za ovaj narod, ići će iz ove stranke! – dodao je Izetbegović.

Osvrnuo se i na Džaferovićeve protivkandidate. Za Bećirovića je kazao kako je već 20 godina u parlamentima, “ostario tamo, a nikad ništa konkretno nije uradio”.

– Ili Radončić? Znate, on i Dodik su uradili dvije slične stvari. Dodik je optuživao Radovana Karadžića da je najveće zlo za Srbe, a onda kada je sjeo u njegovu stolicu, poslao mu je odlikovanje u Hag. Radončić je radio obrnuto. On je na sva usta hvalio Aliju Izetbegovića, Alija je bio ličnost stoljeća u njegovom Avazu. Prošle godine ga je optužio da je sa “bošnjačkom mafijom” počeo rat u Bosni i Hercegovini. Mi smo mnogima otvorili vrata u ovoj zemlji, ali ovakav koji neće nikada u Potočare otići da podijeli tugu s nama, koji nikada neće otići na Kovače da podijeli tugu s nama, koji neće džamijski prag reda radi jednom godišnje preći za bajram… Pa oni što peku rakiju jednom godišnje bar odu u džamiju za bajram, kupe novo odijelo, pa odu, ali on ne. I on da predvodi Bošnjake – muslimane? Nema koga on nije napao u ovoj zemlji. Sve što je ličilo na bilo kakvog lidera, u bilo kojem smjeru, on je napao. Nemojte da vas više ponižava, da prepada Bošnjake. On kad “dohvati” čovjeka, taj ne silazi s naslovne strane 60 dana. Dosta više! Mi smo ga napravili. Ja se izvinjavam Bošnjacima što smo mu pomogli da se podigne. Mi ćemo ga i spustiti. Dosta je! On se usudio reći za Aliju da je počeo rat. Dijete zna kako je počeo rat. Dogovorom u Karađorđevu naravno. Ali on ponižava inteligenciju i svijet Bošnjaka. Nikada nije bilo organizovane mafije u ovoj zemlji, osim ako on preuzme tu poziciju. Tada ćete vidjeti šta je “bošnjačka mafija” – kazao je Izetbegović.

Džaferović: SDA je snaga i kičma ovoga naroda

Skupu se obratio i Šefik Džaferović. On je naglasio da je SDA “snaga i kičma ovoga naroda, da je branila i odbranila BiH” te da je danas uspješno vodi.

– I vodit će, ako Bog da. Oni će nastaviti da gledaju šta mi radimo, a mi ćemo voditi državu. Znate li zašto? Zato što smo mi najupornija stranka kada je u pitanju borba za državu i naš narod. Danas je Milorad Dodik otvarao jednu dionicu autoputa i ponovo počeo da priča nesuvisle priče i sanja snove. Ja mu odavde poručujem da nikada neće otcijepiti niti jedan dio Bosne i Hercegovine! Dobro čuvajte Dejtonski mirovni sporazum, gospodine Dodik, to je u vašem interesu. Omogućite Bošnjacima i Hrvatima u RS-u da imaju ljudska prava kakva im pripadaju. To je uvjet da imate taj entitet. Ne budete li poštovali ta prava i budete li prijetili otcjepljenjem, nestat će taj entitet – rekao je Džaferović.

Dodao je kako je Izetbegović uvijek bio na čelu tima, kojem i Džaferović sam pripada, kako je kazao, a koji je uvijek činio sve da BiH krene naprijed.

– Kada god zapne dolazio je Bakir, kada god se dođe u čvorišnu tačku kad dalje ne može. Znate li zašto je to činio? Zato što je on predsjednik SDA i zato što zna da smo mi stranka koja mora rješavati problem i donositi odluke. I donosili smo prave odluke, u korist ove države. Nekada možda na štetu vlastite stranke. Ali neka štete i stranci, samo neka nam ide država naprijed i neka narod u ovoj državi normalno živi, to su naši ciljevi – kazao je Džaferović.

Svome konkurentu Bećiroviću je zamjerio, i večeras je to istakao, što je glasao za Zakon o prebivalištu koji je nanio ogromnu štetu povratnicima.

– Oni su, da bi ostali u foteljama, zagorčali život povratnicima. I sinoć sam ovog demagoga, ovog što isplajuje floskule pitao zašto je to uradio, nisam dobio odgovor. Večeras odoh u Tuzlu da ga i odtamo pitam zašto je to uradio – kazao je Džaferović.

Radončića je Džaferović nazvao “liderom smutnje” koji optužuje Bošnjake i Aliju Izetbegovića za početak rata te naglasio da kao takav ne može vladati ovom državom.

– Glasajte za SDA, za sve naše kandidate, jer to je jedina garancija da će ova država ići naprijed. Jer mi izdati ne znamo! – zaključio je Džaferović.

faktor.ba

Related posts