Izetbegović: Riješili smo set pitanja koja pokreću BiH na njenom evropskom putu

Šef delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark, koji je bio domaćin sastanka Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika i njihovih saradnika, izjavio je novinarima nakon sastanka da je postignuta saglasnost o brojnim važnim pitanjima, uključujući aranžman sa MMF-om, mehanizam koordinacije, strategije u sektoru transporta te druga važna pitanja.

Prema njegovim riječima, razgovarano je o urgentim pitanjima u kontekstu evropskih integracija, pitanjima koja se tiču aplikacije BiH za članstvo u EU.

Wigemark je čestitao Izetbegoviću, Dodiku, predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću, te entitetskim premijerima Fadilu Novaliću i Željki Cvijanović koji su, kako je kazao, pokazali da su pravi državnici, dužnosnici, da imaju pravi interes i opredjeljenje za rješavanje ovih pitanja.

Dodao je da će ove pozitivne vijesti rado prenijeti visokoj predstavnici Federici Mogherini, komesaru Johannesu Hahnu te Miroslavu Lajčaku, ministru vanjskih poslova Slovačke Republike koja trenutno predsjedava Unijom.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je nakon sastanka izjavio da se na ovome radilo posljednjih desetak dana.

– Dodik i ja smo otprilike precizirali suštinu onoga što je danas bila tema, one najosjetljivije stvari, pomogli da se nađe dogovor između ova dva nivoa vlasti, entitetskog i državnog kad je u pitanju koordinacijski mehanizam – kazao je Izetbegović.

Prema njegovim riječima, to je otvorilo put i za postizanje ostalih dogovora u vezi sa transportnom strategijom i aranžmanom sa MMF-om.

Danas smo, istaknuo je on, riješili set pitanja koja otvaraju put BiH ka prihvatanju aplikacije, preuzimanju upitnika, pokretanju BiH na njenom evropskom putu, ali i otvaranje svega onoga što omogućava aranžman sa MMF-om.

– To nisu samo sredstva, to je također, jedan sadržajan paket reformi za BiH. Tu je i strategija. Otvorili smo još niz drugih pitanja. Mislim da je ovo bio jedan dobar sastanak koji će nas uvesti u rješavanje još niza drugih pitanja u budućnosti – zaključio je Izetbegović, prenosi Fena.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je ocijenio da su teme koje su bile na dnevnom redu uspješno riješili.

– Pitanje pisma namjere sa MMF-om je riješeno i ono je danas potpisano i već upućeno na adresu u Washington. Što se tiče mehanizma koordinacije, tri teme koje su bile s naše strane upitne uspješno smo riješili – naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima, to je pitanje odlučivanja u koordinacionim mehanizmima, pitanje predsjedavanja i pitanje predstavljanja prema evropskim institucijama.

– Sva ta pitanja smo uspješno riješili i mislim da su stvoreni uslovi za formalno prihvatanje sada i onoga što zovemo mehanizam koordinacije i da je ovim završeno dugomjesečno natezanje oko toga ko je u pravu, ko nije u pravu – kazao je predsjednik RS-a.

Ocijenio je da je razgovor koji su imali bio kvalitetan i usmjeren isključivo na ova pitanja.

Izrazio je zadovoljstvo zbog činjenice da su pokušali, ili razjasnili neka pitanja vezano za transportnu strategiju i strategiju uopšte i metodologiju izrada strategija.

– Mislim da će to sada ići lakše i brže, a narednih dana ćemo izvršiti uvid u ono što je usvojilo Vijeće ministara BiH što se tiče transportne strategije. Ukoliko Vlada RS bude imala nekih primjedbi bit će otklonjene u daljem odlučivanju i procesuiranju kroz institucije Vijeća ministara – kazao je Dodik.

Odgovarajući na novinarsko pitanje da li je razgovarano o najavljenom referendumu u RS, Bakir Izetbegović je odgovorio da nisu, da su se danas fokusirali samo na evropsku agendu, “samo ono što je potrebno uraditi da se BiH pokrene na njenom evropskom putu i aranžman sa MMF-om”.

Related posts