Izetbegović: Odluka vlasti Srbije odgovoran potez i znak dobre volje

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je danas za Fenu da je Odluka vlasti Republike Srbije da ne podrže entitet RS u namjeri da održi protivustavni i antidejtonski referendum, odgovoran potez i znak dobre volje i zrelosti politike Beograda u kritičnom trenutku.

– Uvjeren sam da očuvanje poretka uspostavljenog Dejtonskim mirovnim sporazumom predstavlja zajednički interes BiH i Srbije, odnosno realan osnov za očuvanje regionalne stabilnosti i mira, koji je svima neophodan okvir za napredak – rekao je Izetbegović.

Komentirajući konstataciju da Srbija ipak nije ni zaustavila Milorada Dodika u namjeri da održi referendum, Izetbegović je rekao da Srbija ima obavezu podržavati implementaciju Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno suprotstavljati se antidejtonskim aktivnostima, ali izostanak snažnijeg pritiska srbijanskog vrha na entitetske vlasti da odustanu od referenduma nije neočekivan potez, jer vlastima RS-a na čelu sa SNSD-om i Miloradom Dodikom očigledno žele prepustiti punu odgovornost za odluke i postupke, i za sve što iz tih odluka i postupaka može proizići.

Stranka demokratske akcije (SDA) smatra da je Republika Srbija kao sljednik Savezne Republike Jugoslavije, koja je potpisala Dejtonski mirovni sporazum, dužna da štiti i podržava sporazum i da svojim djelovanjem, ne miješajući se u unutrašnje stvari BiH, uklanja antidejtonske aktivnosti.

– Današnja odluka čelnih ljudi Republike Srbije da ne podržavaju održavanje referenduma 25. septembra u entitetu RS je put u tom smjeru, ali ipak nedovoljan. Nužno je da Vlasti Srbije jasno kažu da su protiv referenduma i da zatraže njegovo neodržavanje – saopćeno je iz SDA.

SDA ponovo poziva međunarodnu zajedncu da ispuni svoje obaveze iz Dejtonskog mirovnog sporazuma i odluku o referendumu stavi van snage.

– Također, pozivamo institucije države Bosne i Hercegovine, prije svega Ustavni sud BiH te pravosudne organe, da na adekvatan način zaštite suverenitet i teritorijalni integritet BiH – navodi se u saopćenju.

Related posts