Izetbegović: Neka niko ne dovodi ljude koji vole ovu zemlju u situaciju da to nekako dokazuju

Kolegij Stranke demokratske akcije (SDA) danas je zasjedao i donio nekoliko zaključaka o aktuelnoj političkoj situaciji u državi, a nakon sastanka medijima se obratio predsjednik SDA i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Bakir Izetbegović je komentarišući aktuelnu političku situaciju i krizu zbog najave referenduma u RS-u poručio da je ta stranka najspremnija da brani ovu zemlju.

“Niko nije spremniji od SDA da brani ovu zemlju, ali neka niko ne dovodi u situaciju da ljudi koji vole ovu zemlju, to i dokazuju”, poručio je Izetbegović.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović kazao je da je Kolegij stranke u potpunosti podržao pismo koje je on, kao predsjedavajući Predsjedništva BiH uputio članovima Vijeća za implementaciju mira (PIC) i visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku, povodom sutrašnjeg zasjedanja o referendumu u RS-u.

“Pozivamo institucije u RS-u da poštuju Ustav ove zemlje, a s druge strane pozivamo i nadležne institucije u BiH da zaštite Ustav i sankcionišu one koji ga narušavaju. Tu prije svega mislim na Ustavni sud BiH i pravosudne institucije”, kazao je nakon sastanka Bakir Izetbegović.

Kolegij SDA osudio je i nepremijerenim izjave pojedinih hrvatskih zvaničnika o veličanju Herceg-Bosne, a Izetbegović je prokomentarisao da izjave člana Predsjendištva BiH Dragana Čovića o potrebi rješavanja hrvatskog pitanja i općenito položaja Hrvata u BiH dolaze u momentu kada je to najmanje potrebno, odnosno u trenutku krize i najave referenduma u RS-u.

“Nije dobro što Čović sada potencira to pitanje, kada imamo krizu sa RS-om. Nadam se da će prestati s tim”, poručio je Izetbegović.

Jedan od zaključaka Kolegija SDA je i zahtjev prema nadležnim državnim institucijama da se ispitaju okolnosti pod kojima je održana zajednička policijska vježba između MUP-a Srbije i MUP-a RS-a te da se utvrdi da li je došlo do narušavanja međudržavnog sporazuma i integriteta BiH.

Izetbegović je naročito naglasio problematičnim to što su državne institucije BiH u potpunosti bile isključene kada je u pitanju spomenuta vježba.

Related posts