Izetbegović jasno poručio Dodiku: Promijeni svoje ponašanje ili ćeš biti promijenjen

Povodom objave zvaničnih rezultata lokalnih izbora u Kongresnoj sali hotela “Holiday” u Sarajevu održana je press-konferencija Stranke demokratske akcije.

Prisutnima se obratio predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

– SDA je postigla historijski rezultat, najbolji u 21. vijeku. Mi ovakav rezultat nismo imali od vremena rahmetli Alije Izetbegovića. Nadam se da odluka Ustavnog suda u vezi sa Srebrenicom neće baciti sjenku na rezultat, kazao je Izetbegović.

On je podsjetio na rezultate lokalnih izbora održanih 2. oktobra ove godine.

– U 88 općina/gradova SDA ima svoje vijećnike/odbornike, 21 u RS-u, 67 u FBiH, a i u Brčko Distriktu. To su ukupno 592 vijećnička/odbornička mandata, ne uključujući Stolac. Godine 2012. SDA je osvojila 538 mandata, a ove godine su ostvareni rezultati za 10 posto bolji u odnosu na prije četiri godine. Zajedno sa SBB-om osvojili smo 34 načelničke pozicije, što je za nekoliko procenata manje u odnosu na izbore 2012. godine, kazao je.

Važna pobjeda

Bakir Izetbegović je ponovio koliko je za SDA bitan Kanton Sarajevo.

– Veoma nam je važna pobjeda u općinama Kantona Sarajevo, što znači da je SDA i najjača urbana stranka, rekao je.

Naveo je i da je SDA osvojila ukupno 317.111 glasova bez glasova u Stocu.

– To je oko šest posto više u odnosu na 2012. kada je izlasnost bila veća. SDA je potvrdila status najveće i najjače političke stranke u BiH, dodao je Izetbegović.

Osvrnuo se i na izbore u Srebrenici.

– Učinili smo sve što je moguće i pružili punu podršku za pobjedu Ćamila Durakovića. Utrostručili smo broj birača za glasanje poštom. Duraković je oštećen za najmanje 450 glasova, kazao je, između ostalog, Izetbegović.

On je istakao da su od glasača dobili važnu poruku i da će to znati iskoristiti. Također je pojasnio i zbog čega je svojevremeno kazao da je Centar najvažnija općina u Kantonu Sarajevo.

– U općini Centar se nalaze državne, međunarodne i kulturne institucije, zbog toga je važnija. Anomalija je da je prije 18 godina posljednji put SDA imala načelnika u toj općini, naglasio je.

Izetbegović je naveo i da koalicija SDA-SBB nema alternative.

– Zadovoljan sam sporazumom sa SBB-om i nadam se da će koalicija opstati, istakao je.

Poruka Dodiku

Osvrćući se na evropski put BiH i najnoviji izvještaj Evropske komisije o napretku naše zemlje na putu integracija u EU i NATO, Izetbegović je prokomentirao “kočnice”, koje u kontinuitetu usporavaju evropski put naše zemlje. Osvrnuo se i na izvještaj visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka u Vijeću sigurnosti UN-a, koji je također kazao da RS na čelu sa Miloradom Dodikom u velikoj mjeri usporava napredak BiH.

-Kada vidimo sve izvještaje u BiH jasno je ko koči napredak zemlje. Miloradu Dodiku je bolje da promijeni svoje ponašanje, kako on ne bi bio promijenjen, poručio je Izetbegović.

Prokomentirao je i izbore u SAD-u, odnosno pobjedu Donalda Trumpa, kojem je jučer iz Brisela čestitao na pobjedi.

– Ovo je izbor Amerikanaca i BiH će sarađivati sa njima. SAD su pomagale Bosni u vrijeme demokrata, ali i u vrijeme republikanaca. Nadam se da će se saradnja BiH i Amerike, na obostrano zadovoljstvo, nastaviti, zaključio je Izetbegović.

On je na kraju zahvalio svim biračima na ukazanom povjerenju i čestitao izabranim načelnicima, poželivši im uspješan rad.

(M. Dž./Faktor.ba, Foto: J. Brutus)

Related posts