Iz USK-a odlazi sve više mladih

U zemljama Europske unije posredstvom Službe za zapošljavanje USK, u proteklih devet mjeseci zaposlenje ja našlo 988 osoba, što je u odnosu na prošlu godinu za 50 % više. Uglavnom je riječ o mladim ljudima, medicinarima, zavarivačima, zidarima, tesarima i keramičarima. Glavni razlog zbog kojeg se sve veći broj građana odlučuje napustiti BiH je loša ekonomska situacija i nemogućnost zaposlenja. U vremenu kada smo svjedoci da se veći broj mladih odlazi iz BiH, a vlasti ne poduzimaju ništa konkretno kako bi se migracija zaustavila, sve evidentniji je i legalni odlazak, odnosno onaj za koji postoje egzaktni pokazatelji u službama za zapošljavanje. Prema starosnoj strukturi evidentan je najviše odlazak mladih ljudi, kaže Anando Bakal, v.d. direktor Službe za zapošljavanje USK-a. U Službi nisu u mogućnosti spriječiti ih da oni ekonomski migriraju iz države, a posebno nakon sporazuma sa Saveznom Republikom Njemačkom.

BIH NAPUSTILO 300 LJEKARA

Prema podacima Ljekarske komore, u Federaciji BiH na hiljade zdravstvenih radnika, medu kojima su stotine ljekara specijalista, otišlo je iz naše zemlje, i ta pojava, kažu u Ljekarskoj komori, poprima sve veće razmjere. Vlasti ne čine ništa da se ovaj negativan trend zaustavi, iako se zdravstveni sistem već suočava s posljedicama. Samo od prošle godine iz Bosne i Hercegovine otišlo je skoro 300 ljekara. Migracije ljekara iz BiH u posljednje vrijeme sve su učestalije. lz BiH odlaze mladi doktori medicine, specijalizanti i mladi specijalisti, a najčešće destinacije su Njemačka, Austrija, ali i Emirati i Bahrein. Razlozi za to su različiti, ali je to prvenstveno neriješeno socijalno-statusno pitanje ljekara.

Ukoliko se nastavi ovakav trend u BiH moglo bi doći do urušavanja zdravstvenog sistema jer odlazi dio ljekarskog tima koji bi u dogledno vrijeme, za desetak godina, trebao preuzeti kompletan sistem. Dok je po standardima EU za 100.000 stanovnika neophodno 320 ljekara, u BiH je taj broj prepolovljen i ima tendenciju dalje stagnacije. Kako bi se zaustavio ovaj negativan trend sve oči uprte su u reformu zdravstva i bolje vrednovanje rada.

usn krajina

Related posts