Iz štampe: Krajiški medicinari upućivani na Izačić umjesto na usavršavanje

Dženis Šabulić (SBB), nedavno imenovani ministar zdravstva i socijalne politike u USK, ambiciozno najavljuje rješavanje brojnih problema u „bolesnom” krajiškom zdravstvu, piše današnji Dnevni avaz.

Stanje u zdravstvu opisuje kao teško, ali ne i nerješivo. Kaže kako domovi zdravlja imaju slične probleme s troškovima transporta pacijenata, voznog parka, zastarjele opreme, a svim zdravstvenim ustanovama zajednički problem su kadrovi.

Trpe pacijenti

– Danak političkom udomljavanju platilo je najviše zdravstvo jer je neprihvatljiv sadašnji omjer zaposlenog medicinskog i nemedicinskog kadra u zdravstvenim ustanovama. Krajina ima izvanredne ljekare, kojima nije pružena mogućnost usavršavanja i medicinare koje je, nažalost, upućivala preko Izačića u Njemačku. Za to vrijeme trpe pacijenti, ne pružaju im se usluge u Kantonalnoj bolnici (KB) „Dr. Irfan Ljubijankić“, upućuju se na liječenja u druge centre, a raste trošak liječenja – ističe Šabulić.

Iako se, naravno, sve vrti oko novca, tvrdi, za razliku od drugih, da novca ima, ali se loše raspoređuje. Novac ide na troškove plaćanja nemedicinskog kadra i projekte koji nisu prioritet, a najviše na plaćanje usluga liječenja van USK.

– Reforma zdravstva je započela i ona je provediva ako imate dobar primjer iz prakse za kojim se vodite. Konkretno, USK kad je u pitanju i KB Bihać, primjer je zagrebačka bolnica Dubrava. Najmodernija je i najmlađa klinička bolnica kojoj gravitira oko 300.000 ljudi, koliko ima i ovaj kanton, i u kojoj se provodi vrhunska zdravstvena djelatnost, nastavni rad te naučno- istraživački rad. To je cilj kojem težimo. Porodična medicina u domovima zdravlja je zaživjela. Imamo deficit ljekara porodične medicine, to je potreba ulaganja u ljude. Provodi se informatizacija kompletnog sistema zdravstva i uvezivanje primarnog, sekundarnog i tercijarnog nivoa te mogućnost praćenja stvarno realiziranih pregleda i operacija koje su urađene. Do sada se plaćalo prema planu, a ne prema realizaciji, to je nedopustivo ukoliko želimo izgraditi sistem zdravstva evropskog nivoa – kaže Šabulić.

Nedavno je održan sastanak s apotekarima i direktorom Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) USK u vezi s esencijalnom listom lijekova.

Lista lijekova

– Esencijalna lista lijekova mora biti usklađena s federalnom, što na ovom kantonu nije učinjeno proteklih godina. Smatram da će uvođenjem generike biti ostvarene značajne uštede za ZZZ USK a građani će dobiti veći broj lijekova. Proširenjem liste građani neće više biti zakinuti za pojedine lijekove koje su morali plaćati po punoj cijeni za razliku od, naprimjer, stanovnika Sarajeva ili Mostara, kojima je omogućeno da na zeleni recept podignu te lijekove – smatra Šabulić.

Susret s dr. Primorcem

Bivši ministar zdravstva Republike Hrvatske i svjetski stručnjak u oblasti medicine dr. Dragan Primorac sastao se u Bihaću s ministrom Šabulićem.

– Dr. Primorac je čovjek ogromnog znanja koje je voljan podijeliti s nama. Mi nismo bogata država, ne možemo izdvajati ogromna sredstva za zdravstvo. Rješenje ćemo morati tražiti u javno-privatnom partnerstvu. Svako ko je voljan uložiti privatni kapital i pružiti nam znanje, iškolovati buduće vrhunske ljekare je dobrodošao – ističe Šabulić.
Autor: M. DEDIĆ/Dnevni avaz

Related posts