Iz Danske stigla vrijedna donacija za velikokladuški Dom zdravlja

Vrijedna donacija iz Danske u vidu stomatološkog aparata „Ortopan“ danas je stigla u velikokladuški Dom zdravlja. Riječ je o aparatu koji je u današnje vrijeme neizostavan u savremenim ordinacijama dentalne medicine. Ovaj aparat vrijedan je oko 30 hiljada eura, a velikokladuškom Domu zdravlja donirala ga je humanitarna organizacija „Holstebro Nodhjaelp“ iz Danske.

Ova humanitarna organizacija zajedno sa Udruženjem paraplegičara i oboljelih od dječje paralize Velika Kladuša i Domom zdravlja Velika Kladuša od početka ove godine radi na realizaciji projekta „Stomatološka ordinacija za invalidne osobe u Domu zdravlja Velika Kladuša“. Pored ovog aparata do sada je donirala i opremu za ordinaciju, te stomatološku stolicu sa adekvatnom opremom.

Prema riječima Lirije Jusufović, direktorice Doma zdravlja Velika Kladuša, aparat „Ortopan“ je danas standard u stomatološkoj zaštiti i trebao bi biti u funkciji za mjesec dana.

Ovom donacijom, odnosno ovim aparatom, finalizira se projekt “Stomatološka ordinacija za invalidne osobe”, kojim će svi građani velikokladuške općine sa nekim od invaliditeta imati na raspolaganju stomatološke usluge.

Za mjesec dana u punoj funkciji bi trebala biti i Stomatološka ordinacija za invalidne osobe, u kojoj će stomatološke zahvate obavljati doktor stomatologije.

Related posts