Istražujemo: Ko su rekorderi u mijenjanju stranačkih dresova

Kao i prethodnih godina, i na ove izbore popularno je da na izbornim listama vidimo pjevače, sportiste i estradne ličnosti različitih profila sa malo ili nimalo političkog iskustva.

Jasno je da političke stranke ciljaju na to da će njihova popularnost donijeti i glasove. Dalje će ionako slijediti direktive stranačkih centrala i mijenjati političke ideologije, poput starijih kolega, od mandata do mandata.

Ovisno o tome gdje su veće šanse za pobjedu.

Kako to funkcioniše zna kandidat za načelnika sarajevske općine Stari Grad, Ibrahim Hadžibajrić. Nakon što je proveo 21 godinu života kao član SDA, i načelnik Starog grada ispred ove stranke, 2012. godine Sarajevom su osvanuli plakati Hadžibajrića kandidata SBB-a za načelnika iste Općine. A da situacija bude gora pored njegovog imena i prezimena i slogan – dosta je bilo 17 godina loše vlasti, vlasti koju je i sam činio.

Danas mu više nisu dovoljno dobri ni jedni ni drugi. Sam će na izbore.

Znaju stari SDA-ovi kadrovi kad je vrijeme izaći samostalno na izbore. Pa tako i Muhamed Ramović, goraždanski načelnik. Prošao je isti put kao i kolega Hadžibajrić. Od SDA, dospio u SBB, a danas kaže neće više da sluša stranke, nego građane, pa je nezavisan. Da li to znači da sve ove godine onda nije slušao građane?

A da se zanat stranačkih preleta po ličnoj potrebi brzo uči, primjer je i mlađahnog Općinskog vijećnika u Starom Gradu, Vedrana Dodika.

Od 2012. do danas, teško je upratiti promjene političkih ideja. Počeo je u SBiH-u. Nastavio u SBB-u, pa je nastupao svojevremeno ispred Nezavisne liste za moj grad. Malo je otišao u SDU, primili ga kratko i u SDP-u, pokušao je biti i nezavisan, a sada je na listi Saveza za stari grad. Sreća pa je stranaka na pretek.

Ovo su tek neke priče. A prijavljenih kandidata je 30.758. Samo za ove lokalne izbore.

 

Related posts