Isplate poljoprivrednicima te plate budžetskim korisnicima

Nakon vikenda u znaku rekonstrukcije Vlada Unsko-sanskog kantona, u ponedjeljak je nastavila s radom, čini se, bez potresa u funkcionisanju. Izvršene su primoprepredaje dužnosti u čak pet ministarstava, novi ministri (MUP, obrazovanje, finansije, zdravstvo i privreda) upoznavali su se s obavezama, a već drugi dan krenulo se sa pripremom naredne sjednice Vlade.

Info portal krajina.ba prije nekoliko dana pisao je o evropskom putu BiH, te Unsko sanskom kantonu kao prvom koji je dao odgovore na pitanja Evropske komisije.

U utorak je počela i Isplata decembarskih plata za budžetskih korisnike i to prvo za pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova, a narednih dana nastavlja se isplata ličnih primanja za ostale korisnike budžeta. Ovim su, u kantonalnoj vlasti ipak uspjeli u onom u šta je malo ko vjerovao – sustići isplate zaostalih ličnih dohodaka i plaćati obaveze koje su gomilane za vrijeme prethodnih mandata. Tako su, saznajemo, u utorak u Ministarstvu poljoprivrede isplaćeni i poticaji, konkretno novčane podrške u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji iz budžeta USK-a za 2016. godinu za – biljnu proizvodnja. Na račune krajiških proizvođača koji ostvaruju pravo na poticaj uplaćeno je sveukupno 926.205 KM.

Premijer Husein Rošić nakon obavljene rekonstrukcije Vlade naglasio je da očekuje da će se izmijenjeni tim brzo uhodati i nastaviti po programu koji su zadali sebi za 2017. godinu.

Prije svega to se odnosi na aktivnosti na potpunoj stabilizaciji budžeta i stvaranje uslova za unaprijeđenje privednog razvoja Unsko-sanskog kantona, odnosno na to da se od sanacionog budžeta krene prema razvojnom, prevenciju i borbu protiv korupcije; reformu zdravstva i rješavanje nagomilanih problema u ovoj oblasti i aktivnosti na smanjenju postotka nezaposlenosti otvaranjem novih radnih mjesta – ulaganjem u razvoj malih i srednjih poduzeća, otvaranje prerađivačkih kapaciteta u saradnji sa privatnim sektorom; izradu programa zapošljavanja pripadnika boračkih populacija i programa poticaja za prvo zapošljavanje.

Related posts