Iso Aziraj iz Bihaća oduševio posjetioce pčelarskog sajma svojim inovacijama

Već punih 13. godina održava se Međunarodni sajam pčelarstva u susjednoj republici Hrvatskoj. Na sajmu je učestvovalo preko 150 izlagača iz 8 zemalja.

Međunarodni pčelarski sajam koji se održao 11.-12.02.2017. godine u malom mjestu Gudovac kod Bjelovara (Republika Hrvatska), svojom tradicijom, organizacijom, marketingom, mjestom održavanja i ugodnim osobljem je pokazao da je trenutno najbolji sajam ovakve vrste u regionu. To potvrđuje i činjenica da je na ovom sajmu nastupilo preko 150 izlagača iz 8 zemalja.

Na ovom sajmu pojavio se i pčelar/inovator Iso Aziraj iz Bihaća koji je oduševio sve prisutne svojim inovacijama.

Naime, gospodin Aziraj je na ovom sajmu pokazao neki novi/budući oblik savremenog pčelarenja koji je zainteresirao mnoge posjetioce sajma.

Na sajam se prijavio sa dvije nove košnice potpuno drugačijeg oblika koje su prilagođene osobama svih starosnih dobi pa čak i invalidnim osobama, što su prve košnice u svijetu takvog tipa. Pored toga, posjetiocima sajma je predstavio i prvi digitalni uređaj za sakupljanje pčelinjeg otrova (Apitoksina) koji se koristi u medicini.

Svojom prezentacijom i videom kojim je to dokazao u praksi, kupnjom i korištenjem ovih proizvoda, svaka porodica može živjeti od svog rada i to ne samo od proizvodnje i prodaje meda nego i mnogih drugih proizvoda od kojih je jedan i pčelinji otrov čija je cijena od 45 000 – 65 000 dolara po kilogramu. Smatra se da za sakupljanje jednog kilograma pčelinjeg otrova u jednoj sezoni i sa ovim uređajem treba oko 100 jakih pčelinjih društava, smatra Aziraj.

Moramo napomenuti i da je organizator posebno došao do štanda kako bi mu čestitao na inovaciji i samim tim potvrdio ono što su svi posjetioci sajma vidjeli, a to je da je štand Ise Aziraja bio najposjećeniji i najzanimljiviji štand na sajmu.

Pčelar/inovator Iso Aziraj je za naš portal izjavio da je stvarno oduševljen samim sajmom, posjetom sajma, zainteresovanosti posjetioca za sva tri njegova proizvoda i da je ovo dosad najbolji sajam koji je posjetio. Razmijenio je svoja iskustva i kontakte sa drugim pčelarima i inovatorima na sajmu, a sa nekima je čak odmah napravio saradnju koja će u budućnosti rezultirati razvojem savremenog pčelarstva koje je ovaj pčelar/inovator zamislio.

Mnogima je pokazao novi način pčelarenja i na tome se ne planira zaustaviti jer nakon što završi još nekoliko započetih projekata, planira nastupiti i na sajmovima koji se održavaju u nekim gradovima Europe.

Na kraju priče sa ovim zanimljivim čovjekom koji je ovih dana odlično predstavljao Bosnu i Hercegovinu, grad Bihać i sve naše pčelare i inovatore na ovom međunarodnom sajmu, zadužio nas je da se u njegovo ime zahvalimo svima onima koji su vjerovali u njega, njegovo znanje i njegove inovacije u pčelarstvu, a posebno njegovoj porodici i prijateljima od kojih bi izdvojio i trojicu najzaslužnijih, a to su: Bekir Mujagić, Rasim Kovač i Asko Fajković.- piše krajina.ba

Related posts