INTERVJU – Husein Rošić, premijer USK: Naredne godine pokrenut ćemo milionske projekte

Zahvaljujući Vladi Federacije i Vijeću ministara BiH to bi trebao biti Agrokomerc i Kombitekst. Tu su i važni infrastrukturni projekti na prostoru Kantona u čijem ćemo finansiranju učestvovati, kao i projekti iz oblasti poljoprivrede koja je najznačajnija grana privrede

Razgovarala: Azra SADIKOVIĆ

Polovinom jula Unsko-sanski kanton (USK) dobio je novu, manjinsku vladu, 16. od svog osnivanja. Novi premijer Husein Rošić, profesor na Tehničkom fakultetu u Bihaću, u intervju za Faktor govori o radu nove vlade, koju čine ministri iz SDA i SBB-a, načinu njenog funkcioniranja s obzirom na činjenicu da iza nje stoji „tanka“ skupštinska većina, te da je sporazum o njenoj podršci istekao nakon lokalnih izbora. Rošić također govori i o sve glasnijim najavama o njenoj rekonstrukciji, kako zbog formiranja stabilne koalicije, tako i zbog podrške i previranja unutar vlastite stranke.

Sve ovo, ali i činjenica da je Vlada naslijedila i velike finansijske obaveze, budžetski deficit je 69 miliona KM, a sa obavezama prema pravosnažnim presudama budžetskih korisnika prelaze i 82 miliona KM, nameće tvrdnje da se USK nalazi u gotovo bezizlaznoj situaciji. Međutim, nakon stotinu dana rada vidljivo je da se Vlada s velikim optimizmom uhvatila u koštac s nagomilanim problemima i da ih svakodnevno rješava.

FAKTOR: Prošlo je stotinu dana kako je imenovan novi saziv Vlade. Šta je to do sada urađeno, posebno u ambijentu u kojem je radila i s obzirom na naslijeđene probleme?

ROŠIĆ: Urađeno je dosta toga na stabiliziranju stanja. Održali smo 20 sjednica, usvojili deset zakona. Pripremili smo rebalans budžeta, što nam je vrlo bitno za sve daljnje aktivnosti i vjerujem da ćemo ga na sjednici Skupštine USK, 23. novembra, i usvojiti. Ispunjavamo obaveze prema Kantonalnoj bolnici ‘Dr. Irfan Ljubijankić“ – osigurali smo pola miliona KM za gradnju novog objekta. Rješavamo probleme na Univerzitetu…

FAKTOR: Vlada je usvojila Nacrt budžeta za narednu godinu i dobila saglasnost Vlade FBiH, ali i pozitivnu ocjenu za rad od CCI-ja BiH. Na koji način ste uspjeli isplatiti obaveze, s obzirom na deficit u budžetu od 69 miliona KM?

ROŠIĆ: Uspostavili smo osnove za redovne plaće i topli obrok, osmislili sistem da ne dolazi više do kašnjenja. Ispunili smo obaveze prema boračkoj populaciji, prema stipendistima, njih 650, prema poljoprivrednim proizvođačima. Uveli smo maksimalne uštede u trošenju budžetskih sredstava. Prvi put je Vlada za budžetsku projekciju, ne samo dobila saglasnost Vlade FBiH, već i na neki način pohvalu. Mi smo za devet mjeseci ove godine u budžetu uspjeli ostvariti suficit od četiri miliona KM, bez dodatnih kreditnih zaduženja i to pokazuje na disciplinu u trošenju budžetskih sredstava. Deficit u budžetu je 69 miliona KM i još je prethodna vlada, kako je to navedeno u Revizorskom izvještaju za 2015. godinu, planirala i imala budžetski minus od deset miliona KM, čime su ukupne obaveze premašile 80 miliona KM.

FAKTOR: Uveli ste mjere štednje. Prvi put Nacrtom budžeta planiran je budžetski suficit, ali je ipak budžet i dalje sanacioni. Je li revizija budžeta „uozbiljila“ rad?

ROŠIĆ: U planiranju budžeta imali smo konsultacije sa budžetskim korisnicima, ali glavni indikator s kojim smo ušli u projekciju je planirani suficit od 300.000 KM. Prema ovom planirani budžet u narednoj godini iznosio bi 194 miliona i 300.000 KM, a rashodi 194 miliona KM. Podloga ovom je ostvareni suficit od četiri miliona KM u potrošnji budžeta za proteklih devet mjeseci. Vjerujem da ćemo u narednoj godini biti na ‘pozitivnoj nuli’, odnosno da ćemo deficit smanjiti za osam miliona KM i siguran sam da ćemo za narednih pet godina otplatiti ukupan budžetski dug. Istina, budžet je gotovo pa stalno sanacioni. Međutim, nadamo se da ćemo u 2017. krenuti prema razvojnom. Naime, dva miliona KM ćemo uložiti u aspekt sigurnosti u USK, opremanje u Ministarstvu unutrašnjih poslova, a uz podršku banaka, što je već gotovo dogovoreno, osigurat ćemo 40 miliona KM za razvoj malih i srednjih preduzeća, te najmanje 800.000 KM za rekonstrukciju školskih objekata. Donijeli smo odluku i na Skupštini USK, ali i Vladi da u narednoj godini akcenat stavimo na rješavanje problema u zdravstvu, odnosno rješavanje Kantonalne bolnice u Bihaću. I jednostavno smo joj simbolično dali ime ‘Godina zdravstva’. Idemo u pravcu da uz podršku Zavoda zdravstvenog osiguranja USK i još nekoliko partnera pomognemo i riješimo dugovanja u bolnici, a ona su oko 13 miliona KM, te da osiguramo rekonstrukciju i gradnju kapaciteta koji su gotovo uništeni u požaru prije tri godine. Prvenstveno gradnju četiri operacione sale.

FAKTOR: Kazali ste da Vas je dočekala blokada pojedinih institucija u USK. Univerzitet, problemi koji eskaliraju… Kako to objašnjavate?

ROŠIĆ: Univerzitet je bio blokiran osam-devet mjeseci. Skupština Kantona je usvojila izmjene Zakona o Univerzitetu, imenovala upravljačke strukture i sada se problem dalje rješava. Na narednoj sjednici Skupština bi trebala imenovati i novi Upravni odbor i time osigurati dalje provođenje aktivnosti na potpunom rješavanju navedenih problema. Razvojna agencija USK nije gotovo radila. Mnogi potpisani projekti sa međunarodnom zajednicom bili su prekinuti. Služba za zapošljavanje ima 52 miliona KM duga prema Zavodu zdravstvenog osiguranja. I Uprava za šumarstvo bila je opterećena problemima. Direkcija za ceste, također, je slabo ili nikako radila.

FAKTOR: Šta je s federalnim sredstvima koje kantoni dobijaju za realizaciju većih projekata, zatim za rješavanje problema radnika u preduzećima u stečaju? Koliko nam je poznato, USK je ponovo zaobiđen u tim podjelama?

ROŠIĆ: Do isteka ove godine trebali bismo, na osnovu potpisanog sporazuma sa Vladom FBiH, osigurati jednokratne pomoći za više od pet stotina radnika, iz preduzeća u kojima je pokrenut stečaj, a koji nisu od 2010. bili time obuhvaćeni. Već je osigurano milion KM, a do kraja godine ili početkom naredne trebamo dobiti još 1,3 miliona KM i završiti ovaj problem. A kada je riječ o ovom drugom, tačno je da se ovaj Kanton zaobilazio na neki način. Zato rješenja moramo ponuditi političkim strankama koje prakticiraju u vlasti i ispraviti to. Mora nam se u tom pravcu više pomoći. Moram naglasiti da ćemo u narednoj 2017. godini krenuti u realizaciju milionskih projekata, upravo zahvaljujući Vladi FBiH i Vijeću ministara BiH. U prvom redu to bi trebao biti Agrokomerc i razgovori oko toga uslijedit će ovih dana. Ovaj je projekat težak petnaestak miliona KM. Nadalje, Vlada FBiH je pokrenula inicijativu o otkupu Kombiteksa iz Bihaća. Otkupom bi trebali riješiti obaveze prema radnicima. Vlada je već dogovorila dobavljača sirovina i Kombiteks bi trebao ponovo proizvoditi. U prvoj fazi tog projekta trebali bismo zaposliti oko 300 radnika, dok bi njih još oko 200 prvo išlo na obuku u Italiju. Učestvovat ćemo u finansiranju projekata infrastrukture, kao što su brza cesta Cazin – Bihać, treća traka magistralne ceste Bihać – Bosanski Petrovac, te ceste koja povezuje Bihać i Bosansku Krupu, Bužim i Veliku Kladušu, za šta su sredstva već osigurana.

FAKTOR: Nakon ovakve najave investiranja u narednoj godini, šta biste poručili investitorima?

ROŠIĆ: USK je prepoznatljiv po turizmu i poljoprivredi. Među prvima smo u BiH po proizvodnji mlijeka i jagodičastog voća. Iz Turske imamo jednu incijativu za investiranje u pogone za preradu voća i povrća i ona je u fazi realizacije. Imamo realizaciju jednog od najvećih projekata u gradnji farmi za uzgoj norveških goveda u Bosanskom Petrovcu i Bosanskoj Krupi. Zato pozivam investitore da ulažu u poljoprivrednu proizvodnju, jer svaki od projekata bukvalno preko noći može biti operativan, nema nikakvih smetnji. I da ulažu u razvoj turizma.

Manjinska vlada

Rekonstrukcija je sigurna

– Manjinsku vladu, kako je neki nazivaju, izglasala su četiri zastupnika SDA, dva SBB-a, zatim zastupnici iz opozicionih partija – po četiri SDP-a i DF-a i dva iz Laburističke stranke. Riješili smo i rješavamo još određene unutarstranačke probleme. Kapacitet Kluba SDA u Skupštini već se povećao. Do rekosntrukcije Vlade će sigurno doći. U tom pravcu već uveliko razgovaramo. Na Kantonalnom odboru SDA USK, a nakon analize izbornih rezultata, donijeli smo konkretne aktivnosti u općinskim organizacijama SDA. I to će podosta usmjeriti dalji rad i posebno saradnju sa partnerima. Vjerujem da bi rekonstrukcija Vlade čak mogla uslijediti i na narednoj sjednici Skupštine, znači u ovom mjesecu.

faktor.ba

Related posts