Interpol uhapsio Nigerijca koji je putem interneta ukrao više od 53 miliona eura

Nigerijac poznat po Imenu Mike optužen je da je kao vođa internet mreža prevario kompanije širom svijeta u iznosu većem od 53 miliona eura, a uhapšen je nakon mjeseci istrage, saopćio je Interpol, prenosi Guardian.

Četrdesetogodišnjak je uhapšen zajedno s 38-godišnjim saučesnikom u gradu Port Harcourt u Nigeriji. On je optužen da je prevario stotine žrtava koje su sarađivale s njim putem interneta iz Nigerije, Malezije i Južne Afrike.

Sumnjiči se također za pranje novca u Kini, Europi i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i za nezakonito i protupravno davanje bankovnog računa.

“Umiješanja su i mala i srednja preduzeća širom svijeta, uključujući Australiju, Kanadu, Indiju, Maleziju, Rumuniju, Južnu Afriku, Tajland i SAD”, navodi Interpol.

Prevare uključuju kompromitirajuće e-mailove dobavljačima i lažne poruke koje je slao kupcima za uplatu na bankovni račun.

Noboru Nakatani, izvršni direktor Interpola, rekao je da takav zločin predstavlja značajne i rastuće prijetnje desetinama hiljada kompanija koje su bile žrtve posljednjih nekoliko godina. Dodao je također kako javnost mora biti oprezna.

Hapšenje je izvedeno uz podršku agencije za borbu protiv prevara u Nigeriji.

Related posts