IIzetbegović o referendumu u RS-u: Ovo je rušenje Dejtona, koje bi nažalost moglo voditi i rušenju mira u BiH

Kolegij SDA poziva i upozorava snage zakona da se energično i odmah suprostave snagama bezakonja te da svi moraju raditi ono za šta imaju mandat i na šta ih zakon obavezuje

Piše: Nedim POBRIĆ

Odluka Narodne skupštine Republike Srpske (RS) o zakazivanju referenduma 25. septembra predstavlja do sada najflagrantnije kršenje Ustava BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma od vremena njegovog potpisivanja.

Zaključak je ovo Kolegija Stranke demokratske akcije (SDA), koji je održan povodom raspisivanja referenduma o Danu RS-a u tom entitetu. Raspisivanje referenduma je, smatra Kolegij SDA, prvi ozbiljan i organiziran pokušaj organizacije antidejtonskog referenduma u RS-u.

Prekršen zakonski rok

– Predsjednik RS-a Milorad Dodik je izjavio da će prije ili kasnije biti organiziran referendum o samoopredjeljenju ovog entiteta. Na posljednjem kongresu SNSD-a usvojena je Deklaracija u kojoj se poziva Skupština RS-a da tokom 2018. godine raspiše referendum o samostalnom statusu RS-a. Referendum zakazan za 25. septembar je probni balon za referendum o otcjepljenju RS-a od BiH. Početak rušenja mirovnog sporazuma prihvaćenog u Dejtonu prije 20 godina je početak rušenja mira u BiH. To se planira učiniti 25. septembra ove godine. Rušenje mirovnog sporazuma će neumitno voditi rušenju mira u BiH i vjerovatno u ovom dijelu Evrope. To se planira učiniti 2018. godine – kazao je nakon sjednice Kolegija predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Političke snage u RS-u, predvođene Miloradom Dodikom, rušeći vladavinu zakona, rušeći Ustav i državne institucije ove zemlje, te rušeći Dejtonski mirovni sporazum, sudeći prema zaključku Kolegija SDA, vode u bezakonje, haos, anarhiju i nesigurnost.

– Oni to već godinama vrše veoma agresivno i aktivno, vrijeđajući i provocirajući predstavnike domaćih institucija, OHR-a i ambasadore zemalja članica Vijeća za implementaciju mira (PIC). Odgovor je nikakav ili mlak. Domaće i strane institucije zadužene da štite Ustav BiH, teritorijalni integritet zemlje, vladavinu zakona i suverenitet državnih institucija, izostankom institucionalnog odgovora, pasivnošću i nečinjenjem onog što su dužni učiniti i poduzeti, ohrabruju snage destrukcije – poručio je Izetbegović.

Zbog svega navedenog, Kolegij SDA poziva i upozorava snage zakona da se energično i odmah suprostave snagama bezakonja te da svi moraju raditi ono za šta imaju mandat, za šta primaju plaću i na šta ih zakon obavezuje.

– U BiH ne može doći do mirnog razlaza. Neka se niko time ne zamajava. Ne može doći ni do kakvog razlaza u BiH, ali može doći do konflikata i do sukoba. Srebrenica, Tomašica, Luka Brčko, Keraterm, Manjača, sve su to mjesta patnje nevinih ljudi i s time nijedna stopa ove zemlje nikada neće biti ništa doli BiH. Sile separatizma koje vode u konflikte sa nesagledivim posljedicama treba hrabro zaustaviti dok nisu dobile zamah – izjavio je predsjednik SDA.

Istovremeno je upućen poziv OHR-u i Vijeću za implementaciju mira da, u skladu sa svojim obavezama i ovlastima, poduzmu konkretne korake i radnje na zaštiti Dejtonskog mirovnog sporazuma.

– Pozivamo Ustavni sud BiH da reagira uvodeći potrebne privremene mjere i poništi odluku Narodne skupštine RS-a koja je protivustavna i u suprotnosti s odlukom Ustavnog suda BiH. Također, podsjećamo Ustavni sud da je prošao zakonski rok od šest mjeseci u kojem je Skupština RS-a trebala usvojiti izmjene Zakona o praznicima. Umjesto toga, određeni broj službenih osoba u institucijama ovog entiteta se upustio u aktivnosti sprečavanja i onemogućavanja izvršenja presude, što je kažnjivo Krivičnim zakonom BiH, te očekujemo da Ustavni sud BiH obavijesti Tužilaštvo BiH da poduzme zakonom predviđene mjere – stoji u predstavljenom zaključku Kolegija SDA.

Patriotski front

Dužnosnici u Narodnoj skupštini RS-a, te u nizu drugih institucija u tom entitetu, poduzeli su aktivnosti koje, prema ocjenama Kolegija SDA, imaju obilježje krivičnog djela opisanog u članu 239. Krivičnog zakona BiH, odnosno odbijali su, sprečavali i na druge načine onemogućavali izvršenje odluke Ustavnog suda BiH, te Kolegij SDA upozorava Tužilaštvo BiH na ovu činjenicu.

– Upozoravamo i članove Centralne izborne komisije i općinskih izbornih komisija da bi eventualno ustupanje biračkih spiskova vlastima RS-a u svhu organiziranja neustavnog referenduma, također, predstavljalo krivično djelo sankcionirano članom 239. Krivičnog zakona BiH. Pozivamo poslanike i delegate u Parlamentarnoj skupštini BiH, Parlamentu FBiH, Narodnoj skupštini RS-a i Vijeću naroda RS-a da, bez obzira na stranačku pripadnost, formiramo zajednički masovni patriotski front koji će zaustaviti avanturističko, protivustavno i protivzakonito ponašanje dijela vlasti u RS-u i stabilizirati prilike u BiH – poručio je Izetbegović.

Ukoliko izostane reakcije OHR-a i Vijeća za implementaciju mira, Izetbegović smatra da će reagirati institucije BiH, poput Ustavnog suda BiH, Tužilaštva BiH, SIPA-e i drugih nadležnih agencija u našoj zemlji.

Pitanje Srebrenice

Najavljena mogućnost održavanja referenduma za izdvajanje Srebrenice iz RS-a je, smatra Izetbegović, razumljiva reakcija nakon raspisivanja neustavnog referenduma o 9. janaru, Danu RS-a.

– Ako će se ovakvi referendumi, koji su nedvosmisleno protivustavni, organizirati od entiteta RS, onda se otvara Pandorina kutija i spirala raznovrsnih referenduma. Mi razumijemo naš narod u Srebrenici i diljem BiH koji može krenuti u slične aktivnosti. Zato bi bilo potrebno zaustaviti ovaj prvi inicijalni referendum. Kada je u pitanju Srebrenica, mislim da se ta stvar morala ranije riješiti. To su možda najnečasniji elementi Dejtonskog mirovnog sporazuma jer je jedan grad, u kojem je Vojska RS-a učinila genocid, ostavljen na milost i nemilost u teritoriju koji se zove RS – kazao je Izetbegović.

(Faktor.ba/Foto: J. Brutus)

Related posts