I ove godine besplatan prevoz za kladuške osnovce

Općina Velika Kladuša kao i dosad finansira prevoz za sve učenike osnovnih škola koji do škole putuju između jednog i pet kilometara i sufinansira prevoz srednjoškolaca čije porodice se uvrštavaju u određene socijalne kategorije.

Ugovor o finansiranju i sufinansiranju prevoza učenika osnovnih i srednjih škola s područja općine Velika Kladuša potpisali su danas općinski načelnik Edin Behrić i četiri autoprevoznika. Prevoznici s kojima je potpisan ugovor su Izan trans, Džebić trans, Murić trans i Zemzem.

Ugovorom je predviđeno da će Općina od 1. septembra do 21. decembra 2016. godine iz budžeta izdvojiti oko 100.000 KM za prevoz oko 1300 učenika, izvještava Radio Velika Kladuša.

Prevoz će obuhvatiti sve redovne linije, dok će za četiri vanredne linije prevoz biti osiguran po okončanju procedure prema Zakonu o javnim nabavkama. Između ostalog i na ovaj način općina Velika Kladuša pomaže obrazovanje svojih sugrađana, istakao je načelnik Edin Behrić koji je ujedno i čestitao početak nove školske godine učenicima, njihovim roditeljima, nastavnicima i profesorima.

Srednjoškolci koji ostvaruju pravo na sufinansiranje su učenici bez jednog ili oba roditelja, učenici čiji su roditelji invalidi kategorisani sa 80% i više invaliditeta, učenici s poteškoćama u razvoju, učenici bez roditeljskog staranja, za jednog učenika iz porodica koje u srednjoj školi imaju dvoje ili više djece, te za učenike iz socijalno ugroženih porodica za koje preporuku daju savjeti mjesnih zajednica, a koji nisu ni u jednoj od navedenih kategorija.

Pravo na sufinansiranje prevoza učenici ostvaruju kao i prethodnih godina, uz dostavljanje odgovarajuće dokumentacije, a rok za podnošenje dokumenata je 9. septembar 2016. godine.

Related posts