I Hrvati hoće da obuzdaju Rusiju: Tigrovi, rakete, vozila 140 km od Kalinjingrada

Hrvatska ove godine u Poljsku šalje višecijevne bacače raketa, iduće godine u Litvaniju osam borbenih oklopnih vozila i 120 pripadnika „Tigrova“. Operaciju „Enhends forvard prezens“ (Enhanced Forward Presence) vode Amerikanci, sjedište joj je u Poljskoj, a tamo su već američki, britanski i rumunski vojnici.

Hrvatska bi već ove godine trebalo da se uključi u operaciju NATO-a „Enhends forvard prezens“ pod američkim zapovedništvom, čije će sjedište biti u poljskom gradu Ožišu. Riječ je o multinacionalnoj vježbi pod zapovjedništvom SAD u čijem će sastavu uz američke vojnike biti britanski i rumunski vojnici.

Kako piše „Jutarnji list“, na zahtjev američkog zapovjedništva toj vežbi bi trebalo da se pridruži i jedna hrvatska baterija samohodnih višecijevnih raketnih bacača (VBR) „SVLR 122BM-21 grad“. Jednu bateriju čine ova tri VBR sastava. Američka strana smatra da bi im SVLR 122 dobro došao kao vatrena podrška pješačkim jedinicama. Prema nezvaničnim informacijama, tri VBR sastava zajedno sa posadama trebalo bi u Poljsku da budu upućena krajem godine, ali to prvo treba da odobri Sabor Hrvatske.

U blizini grada Ožiša nalazi se veliki vojni poligon na kojem bi trebalo da se izvede multinacionalna vježba. Posebnost te lokacije je što se nalazi oko 70 kilometara od „zone Suvalki“ i oko 140 kilometra od Kalinjingrada, ruske enklave unutar Evropske unije u kojoj je najvjerovatnije smješteno nuklearno oružje. „Zona Suvalki“ dijeli rusko područje Kalinjingrada i ruskog saveznika Belorusiju, i to na potezu od 60 kilometara.

Vojni stručnjaci, na koje se list poziva, već dugo upozoravaju da ako Rusija krene u konvencionalnu ili „hibridnu“ akciju protiv jedne baltičke države, na tom području vrlo lako može partnerima u NATO-u da presiječe mogućnost dostave oružja i vojnika preko grada Suvalkija.

Nekoliko mjeseci poslije dolaska u Poljsku, hrvatska ojačana pješačka četa trebalo bi da bude upućena u Litvaniju, takođe u sklopu operacije NATO-a „Enhends forvard prezens“. Riječ je o multinacionalnoj vježbi u kojoj bi trebalo da učestvuje 1.200 vojnika iz Norveške, Holandije, Belgije, Luksemburga, Francuske, Hrvatske i vodeće zemlje Njemačke. Jedinica bi trebalo da bude smještena kod litavskog grada Rukle, gdje se nalazi veliki vojni poligon. Prvi vojnici iz belgijskog kontingenta prošlog su mjeseca već stigli u Ruklu.

U Ministarstvu obrane Hrvatske još ne otkrivaju detalje učešća hrvatskih vojnika u toj operaciji.

Prema nezvaničnim informacijama, u Litvaniju bi bila upućena ojačana pješačka četa sa oko 120 vojnika. Riječ je o pripadnicima prve čete „Tigrova“. Zajedno sa „Tigrovima“ u Litvaniju bi bilo upućeno osam borbenih oklopnih vozila „patrija KRO“ i najvjerovatnije određeni broj vozila MRAP.

Ta informacija potvrđena je u vrhu Oružanih snaga Hrvatske.

( Jutarnji list)

Related posts