Hrkanje, zavijanje želuca, šum u ušima…: Zvukovi koje tijelo ispušta nisu bezazleni

Ako hrkanje prouzrokuje nestanak zraka i ako se budite u znoju ili tokom dana, osjećate pospanost, možda imate apneju. Ako buku u trbuhu prate bol i temperatura, otiđite ljekaru.

Ukoliko ste jedna od osoba koje ispuštaju različite zvukove, mimo svoje volje, to nikako ne biste smjeli ignorirati.

Hrkanje

Zvuk piljenja nastaje zbog vibracija mekog tkiva nepca i grla dok dišete. Sprejevi i trakice za nos pomažu, ali korisnije je da izgubite kilograme. Međutim, ukoliko hrkanje prouzrokuje nestanak zraka, ukoliko se budite u znoju ili tokom dana osjećate pospanost, možda imate apneju, koja vam blokira disanje i povisuje rizik od šećerne bolesti i moždanog udara.

Pucketanje u koljenima i zglobovima

Ova buka obično je posljedica jedne od triju stvari: kada tetive udaraju po zglobu, kada se pomiče zglobna tečnost, pa se oslobode mjehurići gasa ili ako se zglobovi kreću malo mimo normalne putanje.
Ako pri ovoj pojavi osjetite bol, oteknutost, zakočenost ili bilo koji simptom koji vas ograničava u sportu ili vježbi, u koljenu to može biti posljedica oštećenja meniskusa, a bol u zglobu može značiti artrozu ili oštećenje tetiva.

Zavijanje želuca

Između obroka vaš probavni trakt svakih nekoliko sati prolazi kroz niz intenzivnih, počesto i bučnih stezanja kako bi se očistio od sadržaja. Otiđite ljekaru ako turbulentnu buku u trbuhu prate bol i temperatura, ili ako čujete prelijevanje kad pritisnete trbuh.

Krckanje i puckanje vilice

Ako je zvuk glasan i oštar, moguće je da vam se poremetio položaj vilice u temporomandibularnom zglobu, koji povezuje gornju i donju čeljust. Ukoliko vam se vilica ukoči, pa se ne može otvoriti ili zatvoriti do kraja, potražite pomoć. Ako noću škripite zubima, kupite štitnik za zube. Tako ćete smanjitgi stres koji vilica doživljava. Poštedite vilicu tako što ćete izbjegavati hranu koju je teško žvakati.

Tiho zviždanje iz nosa

Uzrok melodije iz nosa obično je prolazak zraka kroz preuzak prostor u nosu. Ako se zviždanje javilo nakon povrede nosa, odmah posjetite ljekara.

Šum, zvonjava ili zujanje u ušima

Mekana, tiha zvonjava ili zujanje, koje naglo počne i prestane poznato je kao tinitus. Ali to nije stvarno, jer vaš mozak pogrešno protumači nepoznat električni signal kao buku. Možda je okidač za to oštećenje unutrašnjeg uha, pa u velikoj buci nosite čepiće ili štitnike za uši. Ako vam tinitus ne prestaje, kao i ako ga čujete samo u jednom uhu, to bi moglo biti znak infekcije ili bolesti unutrašnjeg uha.

(Faktor.ba)

Related posts