Hoće li djeca u Liplju biti izigrana: Roditelji vjeruju u dogovor o bosanskom jeziku, a Ministarstvo negira

Učenici bošnjačke nacionalnosti iz zvorničkog naselja Liplje jutros su ponovo sjeli u školske klupe u Osnovnoj školi “Sveti Sava”, ali problem vezan za bosanski jezik još uvijek nije riješen.

Dok roditelji tvrde da su s nadležnima sinoć postigli dogovor i dobili obećanje da će njihovoj djeci biti omogućeno izučavanje bosanskog jezika, iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske tvrde da je naziv jezika definisan Ustavom tog bh. entiteta i zakonima u oblasti obrazovanja i da ne može biti predmet dogovora.

Podsjećanja radi, nakon cjelodnevnog štrajka glađu roditelji deset učenika bošnjačke nacionalnosti sinoć su tvrdili da su održali sastanak s gradonačelnikom Zvornika Zoranom Stevanovićem, direktorom Osnovne škole “Sveti Sava” Radomirom Petrovićem i predstavnikom Ministarstva prosvjete RS.

Muharem Sinanović, jedan od roditelja, u razgovoru za portal Klix.ba potvrdio je sinoć ovu informaciju te naglasio da im je tokom sastanka obećano da će učenicima u narednom periodu biti omogućeno izučavanje bosanskog jezika te da će do iduće srijede u đačkim knjižicama umjesto “bošnjački jezik” biti navedeno “bosanski jezik”.

Zbog ovoga su se, naveo je Sinanović, učenici jutros vratili u školske klupe.

S druge strane, iz Ministarstva prosvjete i kulture RS danas tvrde da je naziv jezika definiran Ustavom tog bh. entiteta i zakonima u oblasti obrazovanja i da ne može biti predmet dogovora.

Navode i da su netačne informacije da se predstavnik Ministarstva prosvjete i kulture RS sastao s roditeljima djece iz zvorničkog naselja Liplje i dogovarao naziv jezika koji će izučavati bošnjačka djeca.

“Ministarstvo prosvjete i kulture poštuje Ustav RS i zakone kojima je uređena oblast obrazovanja i ne umanjuje nijednom narodu pravo na jezik. U pedagošku dokumentaciju, evidenciju i obrasce javnih isprava upisuje se naziv jezika u skladu s Ustavom RS”, saopćeno je iz ovog resora Vlade RS.

Navode roditelja u razgovoru za Srnu demantovao je i direktor Osnovne škole “Sveti Sava” iz Zvornika Radomir Petrović koji je rekao da nikakav dogovor sinoć nije postignut između gradonačelnika Zvornika, direktora Osnovne škole “Sveti Sava” i roditelja učenika bošnjačke nacionalnosti da će u narednom periodu biti izučavan “bosanski jezik”, jer to nije u nadležnosti ni škole ni lokalne zajednice.

I pored izjava nadležnih, roditelji su i dalje stava da je sinoć postignut dogovor te da bi cijela problematika uskoro trebala biti riješena.

“Mi vjerujemo da će ovo biti pozitivno riješeno, jer smo sinoć postigli dogovor. Ukoliko obećano ne bi bilo ispunjeno, mi imamo dva advokata koja ćemo ponovo angažovati. U proteklom periodu podršku smo imali od OSCE-a koji nam je sve vrijeme bio na raspolaganju te OHR-a koji se pojavio na početku. Kada je riječ o bošnjačkim političarima u RS-u, oni su se uvijek nama nudili na raspolaganje, ali mi nismo željeli da oni budu s nama, jer ne želimo da se dotičemo politike”, rekao nam je Sinanović.

Kao što smo već u nekoliko navrata pisali, djeca bošnjačke nacionalnosti iz Osnovne škole “Sveti Sava” u Liplju nastavu su bojkotovali od početka drugog polugodišta, jer njihovi roditelji zahtijevaju da im se u knjižice upiše “bosanski jezik” umjesto “bošnjački jezik”.

S obzirom na to da njihov zahtjev nije bio ispunjen, desetero djece skupa sa svojim roditeljima jučer je započelo štrajk glađu u zgradi Općine Zvornik koji je prekinut sinoć.

klix.ba

Related posts