Hidžama – tradicionalna metoda liječenja: Puštanje nečiste krvi sprečava bolest

Širok je spektar bolesti kod kojih pomaže kao što su: migrene, bolovi u leđima, zglobovima, vratu, dijabetes, alergije, moždani udar… Moj najstariji pacijent bio je 90-godišnji djed Savo, a onda ga je pretekla 92-godišnja nana Ajša, a najmlađi je imao svega šest mjeseci, kaže dr. Merim Omerhodžić, specijalist neurohirurg

Piše: Amela SIJERČIĆ

Hidžama je mali hirurški način liječenja koja podrazumijeva puštanje nečiste krvi s određenih tačaka na tijelu, čime se izbacuju toksini, koji su krivi za nastanak mnogih bolesti. Riječ je o savremenoj medicinskoj metodi, zasnovanoj na tradiciji, odnosno sunetu poslanika Muhammeda, a.s.

Po mehanizmu djelovanja, hidžama je regulatorna metoda koja djeluje na bazični regulatorni sistem.

– Postupak zahtijeva sve uzuse male hirurgije, koji podrazumijevaju asepsu, antisepsu, sterilnost te jednokratnu upotrebu instrumenata i pribora kojim se radi – kaže dr. Merim Omerhodžić, specijalist neurohirurg, jedini licencirani stručnjak za hidžamu u BiH, koji je dvogodišnju edukaciju iz ovog načina liječenja, kojim se bavi već 11 godina, obavio u Medicinskom centru u Medini.

Američki sportisti

Hidžama je naročito postala popularna nakon posljednjih Ljetnih olimpijskih igara u Brazilu, kada je cijeli svijet vidio tragove ovog načina liječenja na tijelima američkih sportista. Među njima je bio i plivač Michael Fred Phelps, osvajač 19 medalja, koji je novinarima, nakon što su ga upitali za tragove na tijelu, pojasnio kako se podvrgava hidžami.

– Hidžama je naša tradicija, i prvi put Amerikanci pišu onako kako jeste – da je porijeklom s Bliskog istoka i da se radi o Poslanikovoj medicini. Prije nekoliko godina, kada je Jannifer Aniston na premijeru svog filma došla u dekoltiranoj haljini, mediji su od tragova na njenoj koži napravili TV-šou, nagađajući šta bi to moglo biti. Komentari su bili: „Ko u Hollywoodu iole drži do zdravlja, podvrgava se tzv. kineskoj metodi liječenja.“ Naravno, konstatacija je bila pogrešna, jer Kinezi rade nešto što liči na hidžamu.

Omerhodžić već 29 godina radi kinesku tradicionalnu medicinu, koju je 1978. godine Svjetska zdravstvena organizacija prihvatila kao zvaničnu medicinsku metodu. Smiju je obavljati samo oni ljekari koji imaju dodatnu edukaciju iz akupunkture. Paralelno s tim, i hidžamu smiju provoditi samo oni koji su se također, dodatno educirali.

Kome se ne preporučuje

Znamo ko je smije raditi, ali, ko se sve smije podvrgnuti hidžami? Naš sagovornik ističe kako su to spolno zrele osobe, mada postoje izuzeci.

– Krajna dobna granica ne postoji. Moj najstariji pacijent bio je 90-godišnji djed Savo, a onda ga je pretekla 92-godišnja nana Ajša, a najmlađi je imao svega šest mjeseci. Ne preporučuje se osobama iscrpljenim bolešću i starošću, jer je tada praktično nemoguće dizati životnu energiju koja je već iscurila.

Iako se prije svega koristi u preventivne svrhe, širok je spektar bolesti kod kojih hidžama pomaže ili ih potpuno liječi. Ono što je najvažnije, kako nas doktor uvjerava, jeste to da oni koji rade hidžamu, ne osjećaju kontraindikacije jer je to prirodna metoda.

– Pomaže osobama s visokim i niskim željezom da se vrati na optimalni nivo, ali je i efikasna kod svih bolnih stanja, poput glavobolje i migrene. Studije rađene u Berlinu pokazale su kako je hidžama učinkovita kod bolova u leđima, a analize u Heidelbergu ističu njen blagotvorni učinak kod bolova u vratu, zglobovima i onih koji imaju giht. Naučnici Univerziteta „Ibn Sina“ u Teheranu objavili su rezultate studije u kojoj hidžama smanjuje ukupni, a loši LDL pretvara u dobri HDL holesterol te smanjuje trigliceride. Pomaže i kod alergija, oporavka osoba koje su preživjele moždani udar, dijabetesa (čini prohodnim krve sudove koji su još zdravi), ali i u situacijama neodređenih tegoba poput nervoze, slabosti, psihofizičke iscrpljenosti i umora – naglasio je dr. Omerhodžić.

Kako se izvodi hidžama

Hidžama se izvodi tako što se na određenim mjestima, koja je pokazao poslanik Muhammed, a.s., (obično su to pleća, vrat i tjeme), postavljaju vakum-posudice. Vakum potom prokrvi taj dio (postane crven), a onda se nakon pet do deset minuta, uklanjaju posude s tijela.

– Ljekar na tim mjestima pravi tzv. rezove na način da zagrebe površinski dio kože dug milimetar do dva, a dubok do dvije trećine kože. Posudice se ponovo vraćaju na zagrebano mjesto odakle ubrzo počinje teći biološki i hemijski otpad koji se nakupio u organizmu. Trajanje postupka zavisi od osobe do osobe, ali otprilike traje sat – objašnjava dr. Omerhodžić i dodaje kako bi se hidžami trebalo podvrgnuti svaka tri mjeseca.

Nalazi dobri, a loše se osjećamo

– Koncept regulatornog sistema dao je profesor Histologije u Grazu i Beču Alfred Pichinger. On je zaokružio humoralnu teoriju, koju je još Hipokrat počeo, nastavio Galen, arapski ljekari doveli do savršenstva, a onda prenijeli evropskim ljekarima dalje na razvijanje. Pichinger je savremena naučna dostignuća usmjerio u humoralnu teoriju, odnosno definirao naš međućelijski prostor kao bazični regulatorni sistem koji održava homeostazu (ravnotežu). Laički, to se zove zdravlje. Kad je sve u balansu, potpuno smo zdravi. Međutim, dešava se da kad odemo po nalaze, vidimo da imaju referentne vrijednosti, ali mi se ne osjećamo dobro. Akupunkturne tačke Pichinger definira kao prozor u regulacioni sistem, dakle, s jednog mjesta možete djelovati na udaljene organe, a to hidžama upravo radi – kaže dr. Omerhodžić.

Javne osobe iz BiH koje koriste hidžamu

Mnogo je javnih ličnosti u BiH, među kojima su političari, univerzitetski profesori, glumci, muzičari, sportisti, koji se podvrgavaju hidžami. Poštujući ljekarsku etiku, dr. Omerhodžić otkriva imena onih koji su mu dali svjedočanstva.

– Aleksandar Seksan dolazi godinama, ali i Emir Hadžihafizbegović. Tu je i naš brzoklizač Edin Branković, teniserka Jasmina Tinić, nogometaš Haris Duljević, muzičar Amar Češljar. Dolaze mi i turski i njemački nogometaši te rukometaši Austrije i Francuske.

I strane ličnosti upražnjavaju tretman hidžame

Od stranih zvijezda hidžamu redovno upražnjavaju: David Beckham, Justin Timberlake, Jannifer Aniston, Gwyneth Paltrow te mnogi slavni sportisti…

(Faktor.ba)

Related posts