Hasan Ičanović oslobođen optužbe za ratni zločin

Hasanu Ičanoviću, bivšem pripadniku 505. viteške bužimske brigade, u Kantonalnom sudu u Bihaću danas je izrečena oslobađajuća presuda za ratni zločin. Drugostepeno Krivično vijeće Kantonalnog suda u Bihaću na današnjem ročištu zbog nedostatka pouzdanih dokaza oslobodilo je optužbe Hasana Ičanovića, bivšeg pripadnika 505. viteške brigade 5. korpusa Armije BiH da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

„Ičanović se oslobađa optužbe za krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, jer zbog nedostatka pouzdanih dokaza Tužilaštvo nije uspjelo dokazati krivično djelo za koje ga se tereti“, kazala je na početku izricanja presude predsjedavajuća Krivičnim vijećem sutkinja Jasminka Karabegović.

U obrazloženju je kazala kako je krivično djelo počinjeno 25. decembra 1994. godine na Latića glavici u sukobima pripadnika Armije BiH i tzv. Narodne odbrane AP „ZB“ i tom prilikom zarobljeno 25 pripadnika Narodne odbrane. Nesporno je da se događaj desio i da su dvojica pripadnika NO, Huse Kolupčić i Fikret Kovačević lišeni života, kazala je sutkinja Karabegović i dodala kako svjedoci optužbe nisu vidjeli ko je pucao u Fikreta Kovačevića.

Iz iskaza svjedoka Sud nije mogao izvesti zaključak da je optuženi Hasan Ičanović počinio ova ubistva, stoga sudsko vijeće nije moglo donijeti drugačiju presudo nego oslobađajuću, kazala je predsjedavjuća vijeća Jasminka Krabegović. Svoje zadovoljstvo ovakvom presudom iskazali su i bvši Ičanovićevi suborci.

Žalbu na ovakvu presudu drugostepenog Krivičnog vijeća Kantonalnog suda u Bihaću Tužilaštvo i odbrana mogu uložiti u roku od 15 dana nakon što bude dostavljena Vrhovnom sudu BiH.

/rtvusk

Related posts