Handanagić: ZZO USK nikad nije skinuo inzulin sa esencijalne liste

Nakon što se na pojedinim lokalnim medijima pojavila vijest kako Zavod zdravstvenog osiguranja Unsko-sanskog kantona ukida Inzulin svim dijabetičarima, novinari portala krajina.ba su se uputili kod direktora Zavoda kako bi saznali ima li tu istine ili je ovo još jedna laž plasirana u lokalnim medijima.

Baš danas, kad se obilježava svjetski dan borbe protiv bolesti šećera u krvi, uputili smo se kod direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja USKdr. Almina Handanagića kako bi provjerili informaciju koju smo saznali iz lokalnih medija, a radi se o ukidanju inzulina dijabetičarima Unsko-sanskog kantona.

Direktor Handanagić nam je odmah rekao da je i on čuo od uposlenika Zavoda da je prije nekoliko dana na nekim portalima bila vijest o ukidanju inzulina za dijabetičare USK, ali da to apsolutno nije istina i da samo bolesna osoba može izjaviti takvo nešto.

– Naravno da uopšte nije bilo riječi o ukidanju inzulina za naše dijabetičare, nego sam samo dao izjavu za RTVUSK u kojoj sam rekao da je Zavod zdravstvenog osiguranja USK uveo novi program VDT koji je usko vezan za e-recept i koji će voditi tačnu evidenciju da li svi korisnici inzulina dobijaju tačno onoliko inzulina koliko im doktor prepiše. Na ovaj potez smo se odlučili nakon što smo u fakturama od pojedinih apoteka primjetili velika neslaganja. Tačnije, nekim pacijentima doktor prepiše određen broj jedinica inzulina na mjesečnom nivou, a apoteka mu je davala čak 3 do 5 puta više, a onda nama tako i fakturisala. I ovaj kriminal smo odmah prijavili u Tužilaštvo USK, a ovim programom riješili problem – za portal KRAJINA.BA kazao je direktor Handanagić.

Od sada će se u program VDT (Vremenski dovoljna terapija) unositi tačan broj jedinica inzulina za svakog pacijenta na mjesečnom nivou plus dovoljno jedinica za dodatnih 15 dana u slučaju da neki od pacijenata ne budu u mogućnosti javiti se na vrijeme doktoru. Ovim ćemo spriječiti kriminal koji se vjerovatno radio svih ovih godina i zbog kojeg je ZZO izdvajao puno više novca nego je trebao.

Još jedan od dokaza da nije bilo nikakve priče o ukidanju inzulina je i taj da je ZZO USK jedan od rijetkih Zavoda koji svojim korisnicima inzulina obezbjeđuje do 90 dijagnostičkih trakica za mjerenje razine glukoze u krvi na mjesečnom nivou, zavisno od potreba korisnika, dok npr. Zeničko-dobojski kanton svojim korisnicima obezbjeđuje samo 10 trakica mjesečno odnosno 120 godišnje.

Da ovo nije sve, direktor će se potruditi da se ispred Zavoda pošalje prijedlog za uvrštavanje inzulinske pumpe u “Odluku o ortopedskim pomagalima” za djecu do 18 godina kako bi se i onim najmlađim koji boluju od ove bolesti obezbijedio lakši i bolji život.

Spomenimo i to da je ZZO formirao novu službu unutar same institucije koja je 24 sata na raspolaganju svim korisnicima. To znači da u koliko neki od korisnika inzulina nije na vrijeme nabavio potrebnu dozu inzulina ili je u tome bio spriječen, zaposlenici ove službe su mu dužni u roku od 2 sata obezbijediti potrebnu dozu inzulina koji koristi. Ovo je još jedna novina koju je uveo direktor Handanagić i koja može biti od velike koristi korisnicima ove usluge.

krajina.ba

Related posts