Gradina kod Prijedora: Spomen ploča za 32 žrtve čija tijela nikada nisu pronađena

U zaseoku Gradina, mjesne zajednice Zecovi kod Prijedora, danas je, u prisustvu preživjelih članova porodica te nekoliko stotina građana Prijedora, otkrivena spomen ploča u znak sjećanja na 32 žrtve, ubijene na današnji dan 25. jula 1992. godine od Vojske Republike Srpske. Svi ubijeni su žene i djeca iz Gradine, prenosi Patria.

Za masakr počinjen nad porodicama Bačić, Horozović, Kahteran, Behlić i Seferović do sada niko nije odgovarao. Tijela ubijenih ni do danas nisu pronađena. Ova činjenica je više puta ponovljena. Pored razočaranja u institucije države Bosne i Hercegovine danas je u Zecovima istaknuto i veliko razočarenje u institucije Republike Srpske i gradsku vlast. Mali broj povratnika u ovu prijedorsku prigradsku mjesnu zajednicu nije krio strah pred činjenicom da se u redove pripadnika MUP-a RS vraćaju decertificirani policajci sa neistraženim ratnim dosjeima.

Spomen ploču su otkrili preživjeli iz masakra, Zijad Bačić i Hidajet Horozović, koji su u to vrijeme imali 12, odnosno 10 godina. U svojim emotivnim obraćanjima zatražili su od institucija Bosne i Hercegovine da rade svoj posao posebno ističući nezadovoljstvo radom Suda i Tuzilastva BiH te Institutom za nestale BiH.

Related posts