Građani peticijom traže da se jedna ulica u Bosanskoj Krupi nazove po Editi Malkoč

Nakon tragičnog gubitka sugrađanke Edite Malkoč, građani Bosanske Krupe, peticijom predlažu preimenovanje ulice “Gimnazijska” u “Ulica Edite Malkoč”, kako uspomena na Editu ne bi blijedila.

Studentica Filozofskog fakulteta u Sarajevu Edita Malkoč poginula je zajedno sa Selmom Agić kada je na njih automobilom naletio Sanjin Sefić.

Peticiju kojom se traži da se jedna od ulica u Bosanskoj Krupi, Editinom rodnom gradu, nazove po tragično stradaloj studentici potpisalo je više od 500 osoba.

“Edita je rođena 28. marta 1996. godine u Bihaću kao drugo dijete Enesa i Jasminke Malkoč. Osnovno obrazovanje stiče u Drugoj osnovnoj školi Bosanska Krupa kao odličan učenik. Obrazovanje nastavlja u Općoj gimnaziji Bosanska Krupa u kojoj je također ostvarila odlične uspjehe.

Odveć zaljubljena u knjigu, Edita je nakon uspješne mature odlučila svoj put nastaviti na Filozofskom fakultetu u Sarajevu na odsjeku psihologije.Kao marljiva studentica, Edita ostvaruje i izvanredne rezultate i na fakultetu.

Upravo tu, u Sarajevu, nedaleko od fakulteta, Editin ovozemaljski život prestaje. Ubijena je, nedužna, zajedno sa prijateljicom Selmom Agić. A mi, koji smo ostali iza nje u ovom svijetu punom zlobe i pakosti, žalimo što nam je tako rano uzeta, jer ćemo je ostati zauvijek željni.

Ubijena tragajući za znanjem. Ubijena je učeći.

Svojom marljivošću, nasmijanošću, vedrinom i srcem punim ljubavi, Edita može služiti kao primjer budućim generacijama našeg grada. Uzorita, časna i voljena, Edita je zaslužila da je naš grad nikad ne zaboravi”, navodi se u peticiji. – piše klix.

Related posts