Građani oprez: Visoke temperature pogoduju izbijanju požara

Da su se prognoze meteorologa o veoma toplom vremenu s izraženim visokim temperaturama zraka obistinile, a što direktno utiče na povećanje rizika nastanka požara pri korištenju prostora i građevina, u to smo se i sami uvjerili. Ovakvu opasnost prepoznali su i u Službi civilne zaštite Grada Bihaća i građane podsjetili na preventivne mjere zaštite od požara koje trebaju poduzeti.

Iznimno visoke temperature zraka u julu i augustu koje nerijetko dostižu i trideset i osam Celzijevi stepeni, te nepažnja građana koji bacanjem opuška izazovu šumske i požare niskog raslinja, dovoljan su razlog za pojačan oprez i podsjećanje na preventivne mjere zaštite od požara koje građani trebaju poduzeti.

U vrijeme obavljanja poljoprivrednih radova, u proljeće i jesen, ukoliko se vrši spaljivanje niskoga raslinja, trave i korova, na njivama, to treba činiti kada nema vjetra uz nadzor odgovarajućih osoba i uz pripremljena priručna sredstva za gašenje požara, poput kofa s vodom, pijeska i zemlje.

Vlasnici javnih građevina koje imaju isprojektovane i izgrađene unutrašnje i vanjske hidrantske mreže dužni su ih održavati u skladu s pravilnikom o tehničkim remontima kako bi bili u ispravnom stanju.

rtvusk

Related posts