Građane Hrvatske uznemirili pozivi u vojsku

Kako prenosi Glas Slavonije, jedan tridesetogodišnji Županjac ostao je zatečen i neprijatno iznenađen kada mu je prije nekoliko dana stigao poziv iz Ministarstva odbrane, Područnog odsjeka za poslove odbrane Vukovar, da se javi u Ured državne uprave ‘radi saopštavanja ratnog rasporeda u OSRH.

Došao je uz napomenu da neodazivanje pozivu za učestvovanje u vojnoj obavezi, radnoj obavezi, radnoj pomoći, odnosno ustupanje materijalnog sredstva bez opravdanog razloga za sobom povlači novčanu kaznu od 1.000 do 5.000 kuna, piše Glas Slavonije.

“Što se to događa? Kakav ratni raspored? Moram da priznam da mi nije bilo nimalo prijatno da pročitam tu formulaciju. Supruga se odmah uspaničila i već me danima opsjeda s pričom da spakujemo kofere, uzmemo djecu pod ruku i krenemo za Njemačku, jer ko zna što se to kod nas sprema”, požalio se Županjac.

U Uredu za odnose s javnošću MORH-a objasnili su da se radi o redovnoj aktivnosti ažuriranja podataka vojnih obveznika.

Konkretno, riječ je o pozivanju razvrstanih rezervista, odnosno osoba koje su odslužile vojni rok ili bile na dobrovoljnom vojnom osposobljavanju, ili u vojnoj službi i određena im je vojno stručna specijalnost zbog daljeg rasporeda rezervnih jedinica OS RH.

Međutim, s obzirom na dešavanja iz 90-tih godina i ratove koji su se vodili na ovim prostorima, te na cjelokupnu situaciju u svijetu koja vlada posljednje vrijeme, ovakvi pozivi izazvali su paniku među stanovništvom.

Related posts