GP BiH o blokadi graničnih prijelaza: Nismo službeno obaviješteni o protestima boraca

Za srijedu 27. jula 2016. godine najavljeni su protesti Udruženja branitelja-boraca FBiH koji će blokirati osam graničnih prijelaza, iako nije jasno ko organizuje proteste.

Razlog za navodne proteste je neuvrštavanje Rezolucije branitelja-boraca na dnevni red sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, koja je trebala biti održana danas i sutra, a koja je u međuvremenu odgođena.

Murat Silajdžija koji je jedan od autora Rezolucije i koji je ranije predstavljao borce tokom dva protesta kazao je za agenciju Patria da ne zna ništa o najavljenim protestima.

Želimo kroz institucionalna rješenja pomoći borcima. Jasno je šta je rezolucija ona se ili usvaja ili odbija. Kad to bude na dnevnom redu mi ćemo se odrediti spram toga – kazao je Silajdžija.

Polovinom maja održani su veliki protesti boraca-branitelja kada su predstavnici Savjeta branitelja na pregovorima u Vladi FBiH sa federalnim i kantonalnim ministrima boraca dogovorili ispunjavanje nekih od uslova nabrojanih u Rezoluciji. Neka od njih su jednaka prava svim borcima, borački dodatak će se isplaćivati nakon navršenih 60 godina. Također, borac koji sa 60 godina, nema nikakvih drugih primanja, imat će pravo na 25 posto od prosječne plaće u FBiH. Uz to, dogovoreno je da će svi oni kojima nedostaje pet godina za penzionisanje imati pravo na dokup radnog staža. Novim zakonskim rješenjem, bit će definirano da su i pripadnici MUP-a tokom rata bili dio Armije R BiH.

Savjet branilaca/branitelja tada je poručio da neće više izlaziti na proteste. Za agenciju Patria Selvedin Bulbul predstavnik Savjeta branitelja kazao je također da ne zna ko organizira proteste te se ogradio od njih.

Međutim, iz saopćenja koje su poslali medijima Udruženje branitelja najavilo je da će u srijedu blokirati granične prelaze Izačić, Kamensko, Gornji Vinjani, Gorica, Orahovlje, Crveni grm, Bijača i Doljani.

Iz Granične policije BiH za Patriju su kazali da nisu službeno obaviješteni o najavi spomenutog protesta.

Related posts