Golf 4 kao čudovište od 1500 “konja”

Otvorite prednji poklopac ovog automobila, koji svi prepoznajemo kao Golf četvrte generacije, i nećete se baš usrećiti budući da se ondje nalazi jedno veliko ništa. To je zato što je njegova pokretačka mašinerija smještena iza prednjih sjedišta, a samim time pobijena je svaka potencijalna misao da se ovdje radi o nekom suzdržanom tuning uratku.

Ne, ideja iza konkretnog Golfa nije bila malo pojačati utisak, već skinuti glavu s vrata svakome ko se usudi potražiti granice ovog čudovišta. Kojom drugom riječi opisati kompaktni automobil koji je maksimalno olakšan s jedne strane, dok je s druge strane tik iza vozača i suvozača dobio lavovski V10 motor obujma 5,2 litre, koji je pobjegao iz Lamborghini Gallarda, putem pokupio jedan par turbopunjača, i ovdje pronašao novi dom.

Želite konkretne brojke? Naravno da želite. Za lansiranje 900 kilograma teške karoserije brine se čak 1479 “konja” dostupnih kod 9000 o/min i 1760 Nm okretnog momenta. Valjda je to dovoljno da utjera strah u kosti već pri samoj pomisli na to što je sve potrebno učiniti da se tolika snaga i moment kontrolira i kvalitetno prenese na cestu. Možemo se samo nadati da je ekipa iz njemačke tuning kuće Asgard Performance, koja je zaslužna za ovaj pomalo bizaran projekt, to uzela u obzir.

Za razliku od svih drugih Golfova, uključujući i one sasvim dovoljno potentne sportiste za upotrebu na javnim saobraćajnicama u obliku GTI-ja i raznih R izvedenica, ovaj se primjerak može pohvaliti omjerom snage i mase od čak 1,64 KS po kilogramu. Stavimo to u perspektivu i usporedba nam otkriva da je to daleko impresivnija brojka od one kojom raspolaže primjerice supersportski Koenigsegg One:1! U automobilu s relativno kratkim međuosovinskim razmakom to zaista zvuči kao samoubistvo.

Nažalost, čini se da neki bolji video materijal koji to sve potkrepljuje ne postoji, a ovo što je dostupno bar nam omogućuje da čujemo kako taj nekada normalan porodični automobil sada zvuči. Podatak na papiru o ubrzanju do stotke za manje od dvije sekunde morat će nam ovom prilikom biti dovoljan dokaz da je ovo jedan od najbržih, ako ne i najbrži Golf na svijetu.

Related posts