Glasovi koje je CIK odbio prebrojati mogli su promijeniti načelničke i vijećničke pozicije

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine na hitnoj sjednici održanoj u nedjelju navečer nije prihvatila inicijativu članice Komisije Irene Hadžiabdić da u Glavnom centru za brojanje bude izbrojano i 1.999 glasova pristiglih putem pošte nakon 4. oktobra. U suprotnom, načelnička i vijećnička mjesta u općinama i općinskim vijećima mogla su imati drugačiji poredak.

Najviše spornih listića stiglo je iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Srbije, Austrije i Švedske. Prema pravilniku komisije, glasački listići putem pošte morali su biti poslati do 2. oktobra, a u centar za glasanje stići do 4. oktobra u ponoć da bi ih Komisija prihvatila.

Problem je nastao jer su listići poslani do 2. oktobra, ali nisu stigli do 4. oktobra. Novonastala situacija najviše bi mogla utjecati na sastav općinskih vijeća, gdje pojedinim strankama nedostaje nekoliko glasova da bi ušli u vijeće, a u prvom redu već se spominje i načelničko mjesto Općine Srebrenica koje je prema dosadašnjim rezultatima pripalo kandidatu srpskih stranaka Mladenu Grujičiću.

Aktuelni načelnik Srebrenice Ćamil Duraković je izgubio za 600 ili 700 glasova, od kojih se većina možda nalazila u 2.000 glasova koje je CIK odlučio da ne prebroji.

Izborni zakon u BiH ne precizira tačno do kada je rok da izborni listići iz inozemstva stignu i u BiH budu prebrojani, a CIK je ranije usvojio pravilnik u kojem je definirano da listići iz inozemstva u BiH moraju stići najkasnije dva dana poslije održanih izbora.

Stoga, glasovi 2.000 glasača iz inozemstva, iako su se na vrijeme registrirali i glasali, neće biti prihvaćeni. Naime, članovi CIK-a iz reda hrvatskog i srpskog naroda Stjepan Mikić, Vlado Rogić, Branko Petrić i Novak Boživković bili su protiv ovog prijedloga.

Za prijedlog Irene Hadžiabdić da i ovi glasovi uđu u proces brojanja bili su članovi CIK-a iz reda bošnjačkog naroda Ahmet Šantić i Suad Arnautović.

Inicijativa je odbijena jer, kako su rekli članovi CIK-a, ne žele kršiti vlastiti pravilnik, a Hadžiabdić je rekla da je upravo CIK kriv jer glasački materijal “nije na vrijeme poslan biračima” – piše klix.

Related posts