Gdje su i šta rade neke od bivših misica: Od poslova u Dubaiju, preko pravnica do profesorica njemačkog jezika

Do sada se ovom titulom okitila 21 djevojka iz cijele BiH, a većina njih napustila je svijet manekenstva i šou biznisa. Danas imaju druge prioritete i poglede na život

Nakon svakog izbora ljepote u našoj zemlji pojavljuju se različite spekulacije o pobjednicama, i novinari pokušavaju saznati neke „sočne detalje“ iz njihove privatnosti. Najduži staž u našoj zemlji ima Izbor Miss BiH, koji se održava od 1996. godine, otkad je Bosna i Hercegovina članica svjetske organizacije Miss svijeta, koja okuplja 160 zemalja.

Tri milijarde ljudi

Putem TV ekrana u direktnom satelitskom prijenosu ovaj svjetski izbor gleda gotovo tri milijarde ljudi, ali očito je da izbor za najljepšu djevojku u Bosni i Hercegovini posljednjih godina i ne bilježi gledanost kao što je to bilo u ranijem periodu.

Ove godine našu zemlju će 20. decembra u SAD-u predstavljati Halida Krajšnik, a prije nje krunu su nosile Marijana Marković, Isidora Borovčanin, Sanda Gutić, Fikreta Husić, Snežana Kuzmanović, Snežana Prorok, Andrea Šarac, Tanja Vujičić, Gordana Tomić, Azra Gazdić, Sanja Tunjić, Njegica Balorda-Moro, Irna Smaka-Imamović, Danijela Vinš-Bronson, Ana Mirjana Račanović-Jevtić, Jasmina Mahmutović, Samra Begović, Samra Tojaga, Elma Terzić i Belma Zvrko.

Do sada se ovom laskavom titulom okitila 21 djevojka iz cijele BiH, a većina njih nakon nekoliko godina napustila je svijet manekenstva i šou biznisa. Danas imaju potpuno druge prioritete i poglede na život. Pokušali smo saznati gdje su i čime se bave bivše misice.

Najljepša misica

Većina Bosanaca i Hercegovaca smatra da je naša najljepša misica Ana Mirjana Račanović- Jevtić. Nju publika nekako najviše pamti. Ona već godinama živi u Njemačkoj sa suprugom Alenom Jevtićem i djecom Adrijanom, Aleksandrom i Anđelom. Nakon što se okitila lentom naljepše djevojke u BiH, Ana je imala brojne angažmane, a jedno vrijeme radila je i kao voditeljica na BHT1. Ipak, nakon što se udala, potpuno se posvetila porodici.

Danieli Vinš-Bronson pobjeda na takmičenju sa samo 17 godina umnogome je promijenila život. Ubrzo se preselila u Sarajevo, gdje danas živi i radi.

– Od 2004. godine živim u Sarajevu, gdje sam završila Filozofski fakultet i stekla zvanje diplomiranog komparativiste i diplomiranog bibliotekara. Trenutno radim kao voditelj projekta za jednu novu web-stranicu, a ranije sam se bavila i marketingom i prodajom – kaže Vinš-Bronson.

Miss BiH za 1998. godinu, Samra Tojaga, prema posljednjim informacijama do kojih smo došli, živi i radi u Dubaiju. Ona je stanovnik ovog luksuznog grada od 2011. godine, a radila je kao asistentica generalnom menadžeru u jednom hotelu s pet zvjezdica.

Irna Smaka-Imamović lentu najljepše ponijela je na izboru 2003. godine, a i danas povremeno radi kampanje za pojedine firme.

– Uvijek mi je drago da odradim neku kampnju, mada imam druge prioritete u životu. Nakon zavretka Pravnog fakulteta u Zenici stažiram u Općinskom sudu u Kaknju – kaže Smaka, koja je braku sa suprugom Samirom, s kojim ima šestogodišnju kćerku Asju.

Godinu poslije Irna je krunu predala Njegici Balordi-Moro, koja se nakon vjenčanja sa suprugom Nevenom posvetila privatnom biznisu.

– Malo sam se distancirala od javnog života. Posvetila sam se porodici. U sedmom sam mjesecu trudnoće i jedva čekamo prinovu. Svojevremno sam se okušala i u glumi, pa možda se tome u budućnosti i posvetim – smješka se Njegica, koja je diplomirala na Ekonomskom fakultetu u Bijeljini.

Sanja Tunjić iz Lukavca pobijedila je na takmičenju 2005. godine i trenutno radi u Lukavcu kao profesorica njemačkog jezika, dok se Tanja Vujičić-Vuković, pobjednica iz 2008, posvetila suprugu Bojanu i sinu Filipu.

Zeničanka živi i radi u Americi

Kada je o izborima Miss BiH riječ, najviše prašine podiglo se oko Alise Šišić-Babichev, koja je pobijedila na izboru 1999. godine, a potom joj je titula oduzeta zbog golišavih fotografija koje su se pojavile u medijima.

Umjesto na pripreme za završno takmičenje u Londonu, tada dvadesetogodišnja Alisa Šišić, otputovala je kući, a lentu je predala Samri Begović. Još uvijek se mogu čuti priče o oduzimanju krune ovoj Zeničanki, koju je život odveo u Ameriku, gdje se udala i ima dijete.

(D. Zeba/Faktor.ba)

Related posts