Frizeri sve više odlaze u Njemačku: Ko će šišati Bosance i Hercegovce?

Veliki broj Bosanaca i Hercegovaca napušta našu zemlju i svoju budućnost pokušava osigurati u nekoj od evropskih zemalja.

Njemačka je na neki način najprivlačnija zemlja za naše ljude, a među najtraženijim zanimanjima u posljednje vrijeme, pored medicinskih radnika, su i frizeri. Tako su posljednjih sedmica česti oglasi u bh. medijima u kojima se frizerima nudi plata od 500-700 eura uz zagarantovani smještaj i još neke pogodnosti. Kako saznajemo već su desetine frizera odlučile da potraže svoju sreću izvan BiH.

– Uglavnom je riječ o mladim frizerima, koji su tek završili školovanje i koji još nisu ispekli zanat, nemaju svoje salone i mušterije, ali mislim da to nije pravo rješenje. Oni u Njemačkoj uglavnom šišaju po kućama. Nije tu riječ o sigurnom poslu i ljudi nisu prijavljeni. Osobe koje im nude posao smjeste ih u male stanove, po nekoliko njih, i onda organiziraju da šišaju Bosance i Hercegovce po kućama. Šišaju njihovu rodbinu i prijatelje, a vrlo rijetko Njemce. Ovo je trend i u Hrvatskoj i Srbiji, a riječ je uglavnom o ljudima koji žive u manjim sredinama – kaže Elvir Bajrić, jedan od najpoznatijih bh. frizera, koji je nekoliko godina bio i predsjednik Saveza frizera BiH.

/faktor.ba

Related posts