Frank-Walter Steinmeier je novi njemački predsjednik, Trumpu se ovo neće svidjeti

NJEMAČKI parlament izabrao je socijaldemokrata Frank-Waltera Steinmeiera za novog predsjednika države koji će zamijeniti Joachima Gaucka.

Za bivšeg ministra vanjskih poslova glasao je 931 od ukupno 1239 izaslanika Savezne konvencije u Reichstagu u Berlinu.

Njegov izbor za predsjednika države, kojeg u Njemačkoj bira konvencija sastavljena od članova oba doma paralementa i predstavnika svih pokrajina, bila je puka formalnost.

Steinmeiera podržavaju sve velike njemačke stranke, a kancelarka Angela Merkel opisala ga je kao “čovjeka političkog centra”.

Steinmeier je promovirajući svoju kandidaturu obišao Njemačku i govorio da će se kao predsjednik zalagati za jačanje demokracije, širenje vidika, toleranciju i solidarnost.

Biografija novog predsjednika

Političku karijeru počeo je 1991. u matičnoj pokrajini Donjoj Saskoj i obnašao nekoliko važnih saveznih dužnosti, uključujući vicekancelarsku poziciju. Bio je i šef kabineta socijaldemokratskog kancelara Gerharda Schroedera.

Nakon izbora 2005. stvorena je velika koalicija CDU-a i SPD-a s kancelarkom Merkel na čelu. Steinmeier tada prvi put dobiva resor vanjskih poslova. Četiri godine kasnije CDU je vlast osvojio samostalno, ali 2013. opet je bila potrebna velika koalicija pa se Steinmeier iz oporbe vraća na čelo ministarstva vanjskih poslova.

Sin stolara, Steimeier je studirao pravo i političke znanosti na sveučilištu u Giesenu. Oženjen je za Elke Buedenbender, sutkinju, i imaju odraslu kćer. Godine 2010. uzeo je mjesec dana godišnjeg odmora i maknuo se iz politike kako bi supruzi donirao bubreg.

Radi se o čovjeku koji je žestoko kritizirao Donalda Trumpa tijekom njegove predsjedničke kapmanje. Njemački mediji već ga nazivaju “anti-Trump predsjednikom”.

Related posts