Finska uskoro bez predmeta u školi

Školski sistem u Finskoj smatra se jednim od najboljih i najuređenijih na svijetu. Tamošnji zvaničnici su se odlučili na pravu revoluciju u obrazovnom sistemu ukidanjem školskih predmeta.

Finci žele iz nastave ukloniti školske predmete te tako više neće biti matematike, historije, geografije niti fizike.

Direktorica Ureda za obrazovanje u Finskoj Marjo Kyllonen objasnila je kako je za trenutnim predmetima postojala potreba u 90-im godinama prošlog vijeka, ali da sada treba uvesti neke modernije predmete koji odgovaraju 21. stoljeću.

Umjesto klasičnih individualnih predmeta djeca bi učila o fenomenima i događajima kroz interdisciplinarne formate. Naprimjer, Drugi svjetski rat bi se izučavao s aspekta historije, geografije i matematike.

Ovaj sistem će biti predstavljen starijim učenicima, a glavna ideja je da oni sami biraju koje će područje izučavati u skladu sa svojim željama i ambicijama. Na taj način nijedan učenik neće morati izučavati fiziku ili hemiju i pitati se za šta će mu to ikada trebati.

Učenici bi radili u grupama te ne bi dalje postojao klasičan odnos učenika u klupama i profesora ispred table. Finski obrazovni sistem svakako se i zasniva na grupnom radu.

Pošto će ovim izmjenama biti poprilično pogođeni i profesori, oni su već počeli pripreme za novi sistem i ukoliko budu ostvarivali dobre rezultate, bit će nagrađeni povišicama.

Očekuje se kako bi ovakav sistem obrazovanja u Finskoj trebao zaživjeti do 2020. godine, prenosi India Today.

Related posts