Findrik: Nacrt Zakona o državnoj službi USK-a pred skupštinskim poslanicima

Na predstojećoj sjednici Skupštine USK-a, zakazanoj za četvrtak 13. oktobra, pred poslanicima će se naći, između ostalog, i Nacrt Zakona o državnoj službi u Kantonu.

Radi se o usklađivanju sa izmjenama federalnog zakona, čime će se osigurati jedinstvo državne službe na području USK-a i harmonizacija sa sistemom državne službe u Federaciji BiH.

Nacrt Zakona o državnoj službi u Unsko-sanskom kantonu rezultat je dugogodišnjeg rada Ministarstva pravosuđa i uprave, a bio je u fokusu ovog Ministarstva već određeni period. Vlada Kantona prihvatila je Nacrt, na jednoj od prethodnih sjednica, a „zeleno svjetlo“ trebali bi dati i skupštinski poslanici u četvrtak na sjednici u Bihaću. S jedne strane Ministarstvo se rukovodilo ovim Zakonom, u smislu uspostavljanja jedinstva državne službe u USK-u, sa sistemom državne službe u Federaciji Bosne i Hercegoivine, a s druge strane htjelo se u ovaj Nacrt ugraditi sva ona pozitivna rješenja i prakse zemalja članica Evropske unije, što i BiH teži da postane jednog dana.

„U nacrtu zakona definirani su osnovni principi državne službe, transparentnost, efikasnost, ekonomičniost državne službe, otvorenost državne službe primjerice kroz in stitut ukidanja internog oglasa i otvaranja državne službe prema svima u smislu postavljenja državnog službenika isključivo na osnovu javnog konkursa, koji se provodi preko Agencije za državnu službu, koja je federalni organ“, kazhao nam je ministar pravosuđa i uprave USK-a, Nikola Findrik.

Dodaje da su ovim Nacrtom, također definirana radna mjesta državnih službenika, ali i položajna radna mjesta, u skladu sa potrebama Kantona. Po njegovim riječima, definirana je i ocjena rada državnih službenika i namještenika, koju rukovodilac organa državne službe ima pravo, ali i obavezu, da prema nacrtu izvrši jednom godišnje, u skladu sa kriterijima, koji će biti propisani kroz podzakonske akte.

„Ta ocjena, s jedne strane daje mogućnost državnom službeniku i namješteniku da nastavfi raditi na svom mjestu, ili eventualno bude unaprijeđen na više radno mjesto, ali isto tako nezadovoljavajuća ocjena značiće mogućnost rasporeda u nižu kategoriju ili eventualno utvrđivanje kasnije određenih povreda službene dužnosti“, kazao je ministar Fibndrik.

Ovaj Zakon, odnosi se kako na kantonalne organe državne službe, tako i na gradske, odnosno općinske, a sve u cilju efikasne i transparentne državne službe u USK-u, istakao je ministar Findrik. – piše rtvusk.

Related posts