Filip David: Zahtjev za reviziju dolazi jer nije presuđeno zločincima i zločinima

Filip David, srbijanski književnik i borac protiv režima Slobodana Miloševića i velikosrpstva, komentirajući odluku da BiH podnese zahtjev za reviziju presude protiv Srbije, kaže da razumije zašto će ovaj zahtjev biti realiziran, ali je pesimista da će to riješiti probleme između dvije zemlje.

– Ne može taj zahtjev ništa riješiti, jer kod nas se stvari samo komplikuju,a ne rješavaju. Ali, ja razumijem zašto dolazi zahtjev za reviziju. Jer, niti je presuđeno zločincima koji su činili zločine, niti su međuetnički odnosi na nivou na kojem bi morali biti. I sve ne samo da stoji nego imate utisak da propada i da se ta trulež samo širi. I onda se političari ulaguju svojim ekstremnim dijelovima naroda, svojim nacionalistima, a sve je to bilo prisutno i početkom deevdesetih.

To je najtragičnije. I za sve ovo što se sada dešava nikoga ne bih amnestirao, ne govorim o onome što se ranije dogodilo. Naravno, ja kao neko ko živi u Srbiji, mislim da je najveća odgovornost bila na strani Srbije, jer Srbija je kontrolisala JNA, bila je najmnogobrojnija nacija u bivšoj Jugoslaviji i mnogo je toga je zavisilo od nje. Nažalost, došao je Milošević i onda je sve krenulo naopako, a i ostali političari nisu bili spremni za odgovor, i prošli smo kako smo prošli – kaže David.

/avaz.ba

Related posts