Fikret Abdić vodi Kladušu u prosperitet ili izolaciju?

Fikret Abdić je preuzeo funkciju načelnika općine Velika Kladuša i oživio avete prošlosti i podjela u ovom krajiškom gradiću, ali i cijelom Unsko-sanskom kantonu.

Abdić je u proteklu srijedu zvanično preuzeo dužnost od svog prethodnika Edina Behrića, ali je i danas bio nedostupan za novinare.

Potpredsjednik Laburističke stranke i poslanik u Skupštini USK Mirvet Beganović uvjeren je kako jedino Abdić može pokrenuti privredni i društveni razvitak Velike Kladuše.

“Jedino on može mobilisati i pokrenuti narod, a o tome šta ljudi misle o njemu, pokazali su i protekli izbori. Ne može se zaboraviti ono što je Abdić napravio sa ‘Agrokomercom’ i šta je uradio za razvitak Velike Kladuše. Ovaj kraj posjeduje sve potrebne resurse, privredne i ljudske i samo ih treba pokrenuti, a Abdić je jedini koji to može”, smatra Beganović.

S druge strane, veliki je broj onih koji smatraju kako će zbog Abdića Velika Kladuša vrlo brzo dospjeti u političku i ekonomsku izolaciju. To je već nagoviješteno tokom svečanosti dodjele certifikata novoizabranim gradonačelnicima i načelnicima u BiH, kada su sedmorica načelnika iz Unsko-sanskog kantona napustila svečanu salu u trenutku kada je Abdić preuzimao certifikat.

Načelnik Ključa Nedžad Zukanović rekao je tom prilikom da su ovim činom željeli poslati jasnu poruku kako ratni zločinci ne mogu biti izabrani za načelnike.

Da Velikoj Kladuši predstoje teški dani, smatra lokalni novinar i publicista Esad Šabanagić, ističući kako je u prošlosti bio pristalica Abdićeve politike. Sada smatra kako su građani izabrali vlast koja nema kapacitet niti projekte i programe izlaska iz teške situacije.

Prema njegovim riječima, Velika Kladuša je već godinama ekonomski zapušten kraj, sa svega 3.500 zaposlenih i trostruko većim brojem nezaposlenih građana.

“Iako za sebe tvrdi da je ekonomski ekspert, Fikret Abdić kao načelnik nema tolika ovlaštenja kako bi zaustavio nazadovanje. Problem će biti još izraženije blokade i opstrukcije od viših nivoa vlasti, kao i činjenica da niko od ostalih načelnika općina u USK ne želi sarađivati s Abdićem. U najkraćem, Velikoj Kladuši slijedi pojačan oblik izolacije koji je prisutan od završetka rata do danas”, smatra Šabanagić.

Najave kako će Abdić pokrenuti i revitalizovati “Agrokomerc” smatra neutemeljenim, jer je ovaj bivši ekonomski gigant praktično uništen, a vlasništvo nad imovinom preduzeća je u rukama Vlade FBiH.

Takvo mišljenje ne dijeli predsjednik Sindikata radnika “Agrokomerca” Mumin Pehlić, koji je uvjeren kako uz pomoć Abdića posrnuli gigant može ponovo stati na noge.

“Imamo velika očekivanja i dolazak Fikreta Abdića na čelo općine ulio nam je novu snagu. Radnici su spremni da ponovo podignu ‘Agrokomerc’ iz pepela, ne interesuju nas politika i podjele, imamo dovoljno znanja i iskustva i samo želimo da radimo”, kategoričan je Pehlić.

On dodaje kako su već imali kontakte s Abdićem, koji ih je upoznao sa svojim planovima vezanim za “Agrokomerc” i smatra kako politika ne smije biti prepreka u nastojanju da se obnove ekonomske aktivnosti.

Predsjednik Udruženja logoraša u Velikoj Kladuši Alija Feriz smatra kako će se izborom Abdića za načelnika Velike Kladuše dostignuti nivo suživota i tolerancije u ovome gradu urušiti.

“Fikret Abdić je simbol podjela i sukoba i ne može se očekivati da on bude dio rješenja kada je riječ o pomirenju i suživotu. Jednostavno, nije se smjelo dogoditi da osuđenom ratnom zločincu bude omogućen izbor za načelnika jedne općine”, ogorčen je Feriz.

S druge strane, veliki je broj Kladuščana koji Abdiću daju veliku neskrivenu podršku. Mujo Osmankić smatra kako je Abdić punih trideset godina žrtva političkih progona i obračuna i ističe kako je konačno došlo vrijeme da mu se omogući nesmetan rad.

“Većina nas vjeruje samo našem Babi, s njim bismo i u vatru i u vodu”, odlučno kaže Osmankić. U utrci za načelničku poziciju na proteklim lokalnim izborima Fikret Abdić je uvjerljivo porazio svoje protivkandidate, osvojivši 48,10 posto glasova, dok je Laburistička partija, čiji je Abdić osnivač, u lokalnom parlamentu obezbijedila 13 poslaničkih mandata te će, najvjerovatnije, uz pomoć tri nezavisna kandidata formirati skupštinsku većinu.

nezavisne.com

Related posts