Fikret Abdić jedini kandidat koji je osuđen za ratni zločin protiv svog naroda

Fikret Abdić kandidat je za načelnika Velike Kladuše. Iako je u Hrvatskoj osuđen za ratne zločine, zbog činjenice da je odslužio kaznu, prema Izbornom zakonu naše zemlje, ne postoje prepreke da bude kandidat za čelnika ove krajiške općine.

Krajiške rane su opet počele da krvare. Fikret Abdić, osuđeni ratni zločinac i ratni gubitnik, kandidat je Laburističke stranke za načelnika Velike Kladuše. Dobar dio Krajine je zgrožen.

«Vjerovali smo da osuđeni ratni zločinac ne može biti kandidat za bilo kakvu funkciju, a kamoli za funkciju načelnika Opštine Velika Kladuša», kaže Sead Delić, predsjednik Udruženja demobilisanih boraca Velika Kladuša.

Politička karijera Fikreta Abdića, tvorca privrednog giganta Agrokomerc, počinje nakon izlaska iz zatvora zbog čuvenog montiranog procesa. Na izborima za Predsjedništvo BiH 1990. osvaja najveći broj glasova, ali svoje mjesto predsjednika Predsjedništva prepušta Aliji Izetbegoviću.

Kako je kazao tadašnji član Predsjedništva RBiH Ejup Ganić, nakon što je glasanje završeno, počele su SDS-ove igre i uvjeravanja Abdića da bi on trebao biti predsjednik.

Svoju neuspjelu ambiciju da postane predsjednik Abdić je pokušao krvavo kompenzirati. Uz dogovor sa Slobodanom Miloševićem i Franjom Tuđmanom, kojima je odgovarao unutarbošnjački rat, u septembru 1993. proglašava Autonomnu pokrajinu Zapadna Bosna, što je bio uvod u sukob s legalnim snagama Armije RBiH. Podršku za svoj projekat Abdić direktno dobija od Miloševićevog režima, a u pripremi i obuci njegovih jedinica učestvuju DB i najozloglašenije srbijanske paravojne formacije, uključujući Željka Ražnatovića Arkana i Milorada Ulemeka Legiju. Zajedno s vojskom tzv. Autonomne pokrajine Zapadna Bosna ove jedinice su učestvovale u borbama protiv Armije RBiH, kao i mučenjima stotina zatvorenika u brojnim logorima.

Sredinom augusta 1994. jedinice Petog korpusa pod vodstvom Atifa Dudakovića ulaze u Veliku Kladušu, a Fikret Abdić bježi u Hrvatsku.

Ipak, Abdić se nakratko vratio i uz pomoć pobunjenika Milana Martića umarširao u Veliku Kladušu. Apetiti su mu porasli pa je proglasio Republiku Zapadnu Bosnu. Nakon oslobodilačke akcije Hrvatske vojske „Oluja“ u ljeto 1995., kada se ruši srpska paradržava u Hrvatskoj, istodobno Armija RBiH potiskuje Abdića iz Cazinske krajine. Bio je to kraj ideje o državici na zapadu Bosne i Hercegovine.

Zbog ratnih zločina, hrvatski Vrhovni sud 2005. je osudio Fikreta Abdića na 15 godina zatvora. Po izlasku iz zatvora, Abdić je ponovo odlučio da se bavi politikom. Iako je prošlo više od 20 godina od sloma tzv. AP Zapadna Bosna, Krajina i dalje ostaje podijeljena, a Abdićeva kandidatura za načelnika općine prijeti da dodatno zaoštri odnose u ovom dijelu BiH.

«Hiljade su poginulih ljudi i na jednoj i na drugoj strani, a u samoj Velikoj Kladuši zbog njega je poginulo oko 1.500 ljudi», podsjeća Delić.

2. oktobra, kada glasači u Velikoj Kladuši budu zaokruživali svoje kandidate, Fikret Abdić imat će 77 godina i bit će najstariji kandidat za načelnika jedne općine i jedini koji je osuđen za ratni zločin protiv svog naroda.

ftv

Related posts