Fanatici u Hrvatskoj objavljuju imena žena koje idu na abortus

Tek što se smirila bura u Poljskoj oko sumanutog prijedloga zakona da se abortus zabrani u potpunosti, u Hrvatskoj su “Božji sljedbenici”, ili “molitelji” kako sebe nazivaju, pribjegli drugačijoj taktici: javnom sramoćenju žena koje idu na abortus.

Naime, aktivisti udruženja “40 koraka za život”, koji su se donedavno molili ispred bolnice u Vukovaru, boreći se protiv pobačaja na taj način, riješili su da odu korak dalje, i počnu da javno objavljuju podatke žena koje imaju zakazan abortus.

“Zastraujući manevri predstavljaju grubo kršenje ženskih prava, a zadiranje u njihovu privatnost krši i njihova prava kao pacijenata. Oni su fanatici”, navodi Index.

Čak su i na društvenim mrežama pokrenuli kampanju da im se dostave sve informacije o ženama koje planiraju da abortiraju, kako bi ih u tome spriječili!

“Hitno tražimo podatke djevojke iz Vinkovaca koja je odlučila da abortira…”, bez pardona su objavili korisnici Facevook profila Danijel Blaženka Krtić. Namjera im je, kažu dalje, da povežu ženu s Udruženjem Betlehem i spase i majku i dijete.

“Želi li žena da se poveže s Udruženjem Betlehem, koji su je razlozi naveli na pobačaj, koliko je trudna… Sve to njima nije ni najmanje bitno. Nevjerovatna lakoća kojom se javno razbacuju s podacima se nastavlja”.

“Sedamnaestogodišnja djevojka ima dogovoren, unaprijed plaćen pobačaj! Ima strogog oca, alkoholičara, koji bi je “ubio” da sazna za trudnoću koja je u 11. sedmici”, piše tako u jednoj takvoj objavi.

“Index” otkriva da ovoj grupi često podatke dojavljuju i sami zaposleni u bolnicama.

Related posts