Fajon: Nije vrijeme za treći entitet

Evropska parlamentarka Tanja Fajon izrazila je bojazan da iza pojma federalizam, kada je slučaj o Rezoluciji o BiH koja je usvojena u EP, podrazumijeva treći entitet i revidiranje trenutnog uređenja te države.

Fajon je, naime, uvjerena da nije momenat za to, da je Bosni i Hercegovini u ovom trenutku potrebno jedinstvo i kontinuitet kada je u pitanju reforma ekonomskih i socijalnih politika, napori koji se ulažu u državu i u mlade ljude, a ne ponovno otvaranje starih rana i oživljavanje nacionalističke retorike, koja , kako kaže, trenutno preti da uzme maha u čitavom region Zapadnog Balkana.

“Zbog toga mi je žao da su neki amandmani u svakom slučaju prošli, ali ne toliko koliko ih je ipak bilo, tako da, nekako, na kraju nije toliko loše”, rekla je Fajon za BHRT.

Upitana da objasni kako razumije pojam federalizam koji se spominje u Rezoluciji I da li se on odnosi samo na Federaciju BiH, Fajon kaže da se iza toga može podrazumijevati i treći entitet i revidiranje trenutnog uređenja.

“Slažem se sa onim što je juče rekao komesar za proširenje (Johanes) Han – Evropska unija nema nadležnost da diktira organizaciju zemlje sve dok zemlja zadovoljava propise Unije”, podsetila je.

Misli da je pravi trenutak da se u Evropi, koja je jako podijeljena, ne prave neke nove podjele.

Fajonova ostaje pri stavu da je EP zloupotrebljen za zastupanje partikularnih interesa hrvatske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Upitana zar je to moguće, Fajonova kaže:”Moguće je, naravno. To je i dokaz da je moguće. Zbog toga sam i rekla da je (parlament) bio nekako zloupotrijebljen. Barem ta Rezolucija.”

Ona smatra da juče usvojena Rezolucija, nije pravi način i instrument za realizaciju jasnih ciljeva pojedine zemlje i da, nažalost, ne pomaže već odmaže Bosni i Hercegovini.

Related posts