Evropski sud pravde odlučio: Poslodavci mogu zabraniti nošenje hidžaba

Poslodavci mogu zabraniti nošenje vidljivih vjerskih simbola, odlučio je Evropski sud pravde.

Sud je odlučivao da li poslodavci mogu zabraniti zaposlenima da nose hidžab. Povod su bila dva slučaja dvije žene zaposlene u Belgiji i Francuskoj, koje su otpuštene, jer su odbile skinuti hidžab.

Sud je razmatrao slučaj jedne Belgijanke koja je radila kao recepcionerka za firmu G4S Secure Solutions. Samira Achbita nakon tri godine rada u firmi obavijestila je svog poslodavca o odluci da nosi hidžab usprkos politici neutralnosti koju je prvo usmeno, a potom pismeno obznanila kompanija, a koja zabranjuje nošenje političkih, filozofskih ili vjerskih oznaka.

Drugi predmet u Francuskoj odnosi se na otpuštanje muslimanke Asme Bougnaoui zaposlene kao inženjerke grafičke tehnologije u francuskoj kompaniji Micropole koja je nosila hidžab u trenutku zaposlenja 2008. Ipak, u jednom susretu s klijentom, ovaj se požalio i zahtijevao da sljedeći put “ne bude pokrivena”.

Ovo je pitanje sporno u nekoliko evropskih država, posebno Francuskoj koja pridaje veliki značaj odvajanju državnih i vjerskih institucija, a u kojoj sve više pristalica ima ekstremno desničarska stranka Nacionalni front koja se protivi imigraciji.

Related posts