Evropski, bosanski, krajiški ponos: Sretan Dan općine Cazin

Dan općine Cazin, 6. august, u srcima je svih nas koji istinski volimo ovu malu, ali tako posebnu općinu, koju ćemo uskoro s ponosom nazivati gradom.

Danas proslavljamo sve ono što Cazin ima i čime se ponosi, proslavljamo što živimo baš u njemu.

Iako u Cazinu treba još puno toga uraditi, doraditi, izgraditi, s pravom možemo reći da je posljednjih godina iz jedne male općine u sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine “iznikao” Cazin koji se često spomene kao pozitivna i lijepa priča izvan granica naše države.

Cazin vam je priča za sebe, na razmeđu puteva, uvijek u borbi za bolje sutra. Neće vam otkriti svoje tajne dok ne prošetate njegovim ulicama, kako onim modernijim, uređenijim, tako i onim skrivenijim, starijim, zapuštenijim. Upoznajte njegove vrline i mane, prošetajte Žitarnicom, vidite taj famozni kružni tok, posjetite Stari grad “Ostrožac”, popijte krajišku kahvu u nekom od mnoštvo kafića koje imamo, pogledajte te ljude, Cazinjane, stanovnike male općine sa velikim srcem.

Cazinjani su tek posebna priča. Inatljivi, pravi ljuti Krajišnici, gostoljubivi, otvoreni, veseli, miroljubivi. Osim kad treba braniti svoje. Vole pojesti, popiti i vole sport. Vole umjetnost, tradiciju, kulturu. Na priče o njihovoj humanosti ne treba trošiti riječi, dovoljno govore djela i zajedničke uspješne humane akcije.

Koncert Mostar Sevdah Reunion i niz drugih sadržaja

U subotu od 19 sati u centru grada u Cazinu biće vrlo svečano s obzirom da je 6. august Dan općine Cazin i da je tim povodom organizirano puno zanimljivih sadržaja koji će se odvijati u centru grada od ranih večernjih sati.

Nakon tradicionalne svečanosti „Pečat slobodi“, koja će se održati u Tržačkim Raštelima od 17 sati, program u centru grada počinje od 19 sati. Tada će na platou ispred Kulturnog centra nastupiti Gradski ansambl „Lira“, Kulturno- umjetničko društvo „Hasan Mujezinović“ i Plesni klub „Enigma“.

Odmah potom na platou ispred općinske zgrade, kod fontane, najmlađi cazinski sportaši izvest će svojevrstan performans u kojem će prezentirati sve sportove s kojima se bave i uspjehe koje su postigli u protekloj godini. Tako ćemo imati priliku vidjeti najmlađe cazinske karatiste, boksere, rukometaše, nogometaše, šahiste i brojne druge.

Oko 19 sati i 30 minuta u grad se očekuje dolazak defilea najatraktivnijih vozila koja učestvuju u ovogodišnjoj Brdskoj trci „Krajiška zmija,“ koja će nakon toga biti izložena kako bi ih mogli razgledati svi oni koje zanima auto- sport.

Od 20 sati i 30 minuta na centralnom gradskom Trgu, odnosno na platou ispred stare Gimnazije počinje koncert svjetski poznate grupe Mostar Sevdah Reunion.

Koncertom čistog i nenadmašnog sevdaha biće krunisana proslava Dana općine Cazin, a na svečanosti se uz domaće i Cazinjane iz dijaspore očekuje i veliki broj gostiju iz ostatka Unsko- sanskog kantona i BiH jer u Cazin su uvijek svi pozvani i dobro došli.

Sretan ti tvoj dan, općino Cazin!

cazin.net

Related posts