EVO ZAŠTO JE NIKŠIĆ SASLUŠAVAN U FUP-u: Pokrenuta istraga o utrošku 16 miliona KM namijenjenih za zaštitu od poplava

Povodom inicijative zastupnika Nermina Nikšića za provođenje parlamentarnog nadzora nad zakonitošću rada Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, direktor Federalne uprave policije, Dragan Lukač, odgovorio je da FUP radi po zakonu i da je reakcija Nikišća vjerovatno motivirana činjenicom da je prije nekoliko dana saslušavan u ovoj ustanovi i da je zbog toga uslijedila njegova inicijativa za provođenjem parlamentarnog nadzora.

Direktor FUP-a nije precizirao zbog čega je Nikšić saslušavan u FUP-u, no “Slobodna Bosna” je doznala da je riječ o istrazi koju Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu provodi protiv bivšeg premijera FBiH Nermina Nikšića i bivšeg federalnog ministra finansija Ante Krajine zbog sumnje da su nenamjenski trošili novac namijenjen za odbranu od poplava.

Do formiranja predmeta protiv Nikšića i Krajine došlo je nakon revizorskog izvještaja za 2013. godinu u kojem je navedeno da su njih dvojica sa računa Federalne uprave civilne zaštite nezakonito prebacili 16 miliona maraka na račun Vlade FBiH.

Naime, prema nalazu revizora od 31. decembra 2013. godine, na računu su se nalazila 4,2 miliona maraka, s tim da su trebala, a nisu bila vraćena sredstva od 16 miliona maraka, koje su prenesene kao pozajmica na transakcijski račun Ministarstva finansija.

Radi se o novcu koji svi građani i sva pravna lica plaćaju na ime posebne naknade za zaštitu od elementarnih nepogoda, a koji se uplaćuje na poseban račun u okviru trezora. Nikšić i Krajina su, međutim, taj novac prebacili na račun Vlade.

FUP je zbog toga sarajevskom Tužilaštvu dostavio izvještaj protiv Nikšića i Krajine, a Tužilaštvo KS je nedavno donijelo naredbu da se saslušaju u svojstvu osumnjičenih.

Zanimljivo je da je samo sedmicu nakon ispitivanja u FUP-u, Nikšić prozvao Federalnu upravu policije za navodni nezakonit rad, te uputio inicijativu Parlamentu FBiH za provođenje parlamentarnog nadzora nad zakonitošću njenog rada i rada Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova.

Iz ove policijske agencije jučer su se oglasili saopćenjem u kojem su reagirali na Nikšićeve navode, kazavši da je ta uprava depolitiziran organ koji postupa u skladu sa zakonom i profesionalnim standardima, a istrage koje vodi provode se isključivo pod nadzorom nadležnih tužilaštava.

Direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač potvrdio je da su pripadnici FUP-a, saslušali Nermina Nikšića, ali nam više detalja nije mogao reći.

– Od Nermina Nikšića je uzeta izjava po zahtjevu Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, ali ne znam u vezi čega, da li je istraga, neka provjera ili šta tačno. Mislim da se radi o nekom novcu za odbranu od poplava, ali u detalje nisam upućen s obzirom na to da u taj operativni dio koji provode pripadnici kriminalističke policije nisam uključen. Za Krajinu nisam siguran da li je već ispitan ili treba da bude – kazao nam je Lukač.

Iz Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu na naš upit da li je u toj pravosudnoj instituciji formiran predmet protiv Nikšića i Krajine, rečeno nam je da se radi o “informacijama Federalne uprave policije, koje oni ne žele komentirati”. – piše slobodna bosna.

Related posts