Evo koga i kako je likvidirao trostruki ubica iz BiH uhapšen u Srbiji

Apelaciono vijeće Suda BiH u januaru ove godine Mladenu Ždrali, koji je bio optužen za učestvovanje u trostrukom ubistvu koje se dogodilo 2005. godine u kafani “Dva bora” na Vracama, kada su ubijeni Milorad Todorović, Radomir Janković i Esad Šenderović, dok je Murat Komarica ranjen, izreklo pravosnažnu presudu kojom je osuđen na 15 godina zatvora.

No, Ždrale je bio nedostupan bh. pravosudnim organima do jučer kada je uhapšen u Novom Sadu i Sudija za prethodni postupak Višeg suda odredio mu je ekstradicioni pritvor koji može trajati najduže dva meseca.

Postupak ekstradicije

Kako se objašnjava u saopćenju Višeg suda u Novom Sadu, u postupku ekstradicije ukoliko pritvor mora da traje duže od dva mjeseca (a najduže godinu), Sud je dužan da svaka dva mjeseca ispita da li postoje razlozi za produženje ili ukidanje pritvora.

O pritvaranju Ždrale je obavještena Bosna i Hercegovina, koja je pozvana da u roku od 18 dana dostavi molbu za izručenje sa odgovarajućom dokumentacijom.

Rok se može produžiti po zahtjevu države molilje najduže do 40 dana od dana pritvaranja, piše u saopćenju Višeg suda u Novom Sadu i dodaje se da se Ždrale nalazi u pritvorskom odeljenju novosadskog Okružnog zatvora.

U optužnici Tužilaštva BiH navodi se da je Ždrale 2005. godine sa Borisom Govedaricom organizovao ubistvo Milorada Todorovića, prilikom čije likvidacije su ubijene još dvije osobe.

I Boris Govedarica je kasnije ubijen, u avgustu 2007. godine.

Navodi iz optužnice

Prema optužnici, prilikom ubistva Todorovića 18. novembra 2005. godine u ugostiteljskom objektu “Dva bora” u sarajevskom naselju Vraca ubijeni su Todorovićev tjelohranitelj Radomir Janković i konobar Esad Šenderović, a teško je ranjen Murat Komarica.

Uviđaj nakon ubistava u ugostiteljskom objektu “Dva bora”

U optužnici se navodi da je Todorović ubijen kada je Govedarica kroz prozor restorana “Dva bora” iz automatske puške ispalio rafal.

Hici su, osim Todorovića, pogodili Jankovića, Šenderovića i Komaricu.

Govedarica je poslije ubistva ušao u vozilo u kojem ga je čekao Ždrale, poslije čega su zajedno pobjegli prema Istočnom Sarajevu u već ranije pripremljenu garažu.

Prema optužnici, Ždrale i Govedarica su prije toga iz njima poznatih razloga dogovorili ubistvo Todorovića, pa su u noći između 3. i 4. novembra 2005. godine ukrali automobil i nabavili diplomatske tablice, koje su postavili na to vozilo.

Zatim su nabavili automatsku pušku i u Istočnom Sarajevu iznajmili garažu za skrivanje automobila. Mladen Ždrale je ranije sumnjičen da je u julu 2004. godine u Palama ubio Miloradovog brata Željka Todorovića i njegovu suprugu Mikicu.

avaz.ba

Related posts