Erdogan u St. Petersburgu zahvalio Putinu: Vaš poziv 15. jula usrećio je turski narod

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan boravi danas u zvaničnoj posjeti Ruskoj Federaciji.

Erdogan se sastao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom prvi put nakon obaranja ruskog aviona u novembru prošle godine.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan prilikom posjeti Rusiji izjavio je kako vjeruje da će dvije zemlje ovim, ali i koracima koje će napraviti u budućnosti ući u posve drugačiju fazu u odnosima.

-Vaš poziv odmah nakon pokušaja državnog udara 15. jula usrećio je kako našu delegaciju, tako i naš narod – rekao je Erdogan Putinu.Počeo sastanak Erdogana i PutinaTurski predsjednik Erdogan je tokom sastanka s Putinom izjavio je kako regija ima politička očekivanja od Turske i Rusije.

– Vjerujem da će naše solidarisanje pomoći u rješavanju regionalnih pitanja – izjavio je Erdogan.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je kako će normalizacija odnosa između Rusije i Turske biti od koristi za narode obje zemlje, javlja Anadolu Agency (AA).Putin i Erdogan sastali su se danas u palati Konstantin u St. Petersburgu, a ruski predsjednik je tokom dijela sastanka otvorenog za medije istakao kako je zabilježen pad u odnosima Rusije i Turske nakon krize oko obaranja ruskog aviona.

– Vaš dolazak u Rusiju i pored teške situacije u unutrašnjoj politici Turske pokazatelj je želje obje zemlje za normalizaciju odnosa. To će biti u korist naroda obje zemlje – rekao je Putin.U vezi sa pokušajem državnog udara u Turskoj od strane terorističke organizacije FETO, Putin je kazao da je “principijelni stav Rusije da je protiv svake aktivnosti koja se protivi ustavu. Vjerujem da će turski narod pod vašim vodstvom uspjeti prevazići ovaj problem”.

Ruski predsjednik je istakao kako će danas biti održan bilateralni, kao i međudelegacijski sastanak, na kojima će biti govora o ekonomskim i trgovinskim odnosima dvije zemlje, kao i o zajedničkoj borbi protiv terorizma.

Putin je izrazio zadovoljstvo jer ima priliku sastati se sa predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom.

Related posts