Entitetske notarske komore pripremaju veliki stručni skup o pravnoj sigurnosti

Riječ je o najvećem takvom skupu ikada organiziranom u BiH, što potvrđuje i popis učesnika, koji uključuje ministre, ambasadore, najviše predstavnike pravosudnih institucija te akademske i pravne autoritete iz zemlje i inozemstva.

Organizatori posebno ističu značaj dolaska José Marqueño de Liana, predsjednika Međunarodne unije latinskog notarijata (U.I.N.L.) i Paola Pasqualisa, predsjednika Vijeća notarijata Evropske unije (CNUE), kao i predstavnika notarskih komora više evropskih zemalja.
Predsjednik Notarske komore FBiH Adem Jakupović kaže kako je ovo veliko priznanje i značajan događaj za notarsku službu Bosne i Hercegovine koja je postala dio evropske notarske mreže.

-Ovim nastavljamo razvoj notarijata i njegovu potpunu integraciju u institucije evropskog notarijata. Istovremeno, notarijat BiH se potpuno inkorporirao u pravni sistem, ojačao pravnu sigurnost i rasteretio pravosuđe. Vjerujemo kako će na ovom skupu notarski i drugi pravni autoriteti iz zemlje i svijeta iznijeti sve argumente o značaju notarske službe i povjerenja u vladavinu prava, kao temeljni preduvjet integracije naše zemlje u EU – kaže Jakupović za Fenu.

Related posts