Engleski fudbalski savez obilježio godišnjicu genocida u Srebrenici

Engleski fudbalski savez (FA) u saradnji s britanskom dobrotvornom organizacijom “Remembering Srebrenica” obilježio je 11. juli, Dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

Kako je danas saopštio FA, predavanju o najvećem zločinu poslije Drugog svjetskog rata u Evropi, prisustvovao je ženski nacionalni tim Engleske, koji je imao priliku pogledati kratak film o događajima u Srebrenici.

Navodi se da je organizacija “Remembering Srebrenica” u aprilu ove godine, pred susret ženskih reprezentacija Engleske i BiH u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u fudbalu 2017. godine održala predavanje timu Marka Sampsona, kroz koje ih je upoznala o historiji Bosne i Hercegovine, događajima i genocidu u Srebrenici, javlja Anadolu Agency (AA).

Rimla Akhtar, član vijeća FA i Inkuzivnog savjetodavnog odbora, koja je inicijator ove saradnje istakla je da je “‘Remembering Srebrenica’ fantastična organizacija koja čini da se pouka iz Srebrenice prenese i u Veliku Britaniju”.

-Organizacija čini fantastičan posao time što šalje ljude tamo tako da majke i žrtve nikada ne budu zaboravljene – kazala je Akhtar.

Casey Stoney, koja nastupa za engleski nacionalni tim, nakon prikazivanja emotivnog filma je istakla da se na ovaj način “priznaje mala, ali veoma važna uloga fudbala u prevazilaženju tragedije i povezivanju ljudi”.

-Film je bio veoma emotivan i nešto što ne smijemo nikada zaboraviti. Mi ne igramo samo fudbal, mi smo ambasadori i imamo moć da učinimo promjene. Fudbal ima moć da to učini. Govori toliko jezika i ujedinjuje ljude. U BiH ima izvanrednih žena koje su prošle kroz sami pokao, ali su još uvijek tu da nam ispričaju svoju priču i nastave se boriti – poručila je Stoney.

(Faktor.ba)

Related posts