Emir Memić, brat najmlađe žrtve koja će biti ukopana 11. jula: Svaki dan smo mu se nadali

Avdija Memić najmlađa je žrtva genocida počinjenog nad Bošnjacima Srebrenice koja će ove godine 11. jula biti ukopana na kolektivnoj dženazi u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari.

Imao je samo 14 godina kada je ubijen zajedno sa ocem, amidžom i amidžićem. Ubijen je veliki broj članova porodice Memić.

Brat Emir danas je u Potočarima. Zajedno sa ostalim članovima ubijenih Srebreničana dočekao je tabut sa posmrtnim ostacima brata Avdije.

– Oca smo ukopali 2010., a sada su nam javili da moramo ukopati i brata koji je ove godine i najmlađa žrtva koja će biti ukopana. Kada je Srebrenica pala 11. jula otišao je sa ocem preko šume. Rastali smo se u Potočarima. Imao je 14 godina. Nije se usudio da ide u Potočare i spas je potražio u šumi. Sa njima je bio i amidža koji će biti ukopan u ponedjeljak kao i amidžić – ispričao je Emir.

Na dženazi 2010. godine ukopan je Emirov još jedan amidža.

– Pošto smo bili malo mlađi od Avdije, ja i još dvojica braće, mi smo sa majkom otišli u Potočare, a Avdija je otišao sa ocem. Mi smo sa kamionima treći dan otišli iz Potočara za Kladanj. Svaki dan smo se nadali da će doći, međutim, nisu se pojavili – kazao je Emir.

Avdiju su pronašli u zvorničkoj Kamenici.

– Tijelo nije kompletno, fali mu glava i neki dijelovi prstiju. Majka je ipak odlučila da se ukopa ove godine. Avdiju pamtim po lijepom. Kako je otišao tako nam je i ostao u sjećanju. S vjerom u Allaha čovjek lakše podnosi takve gubitke, a nažalost, preselio je – kazao je Emir kroz suze.Majka, kako je kazao, sve ovo podnosi teže nego on i braća.

U Memorijalnom centru u Potočarima 11. jula bit će klanjana dženaza-namaz i obavljen ukop posmrtnih ostataka 127 žrtava, među kojima je 12 maloljetnika. Najmlađa žrtva je 14-godišnji Avdija Memić, a bit će ukopan zajedno sa amidžom Avdurahmanom i njegovim 16-godišnjim sinom Halilom. Najstarija žrtva koja će biti ukopana 11. jula ove godine je Mustafa Hadžović. Do sada je u Potočarima ukopano 6.377 žrtava.

(Faktor.ba/Foto: Anadolija)

Related posts