EKSPLOATACIJA VODE: Ne koristimo bogastvo koje imamo

Tokom prvih sedam mjeseci u Bosnu i Hercegovinu je uvezeno 27.400 tona flaširane vode, u vrijednosti od 13 miliona KM. Radi se o sedmomjesečnom kapacitetu samo jedne bosanske kompanije koja proizvodi flaširanu vodu. Kada uzmemo u obzir količine pitke vode na koje imamo u BiH, postavlja se pitanje zašto uopće kupujemo flaširanu vodu.

Bosna i Hercegovina je među najbogatijim evropskim državama po količini pitke vode sa oko devet hiljada kubnih metara po stanovniku. Ipak, uvoz flaširane vode je mnogo veći od izvoza, čak osam puta. Najviše uvozimo iz susjednih zemalja Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Slovenije.

Iz uprave za indirektno oporezivanje iznose podatke da je BiH, u proteklih sedam mjeseci uvezla 27 hiljada tona vode.

„Ukupno smo uvezli 27.400 tona vode u vrijednosti od 13 miliona KM. S druge strane, izvezli smo 14.574 tone, u vrijednosti od 2,5 miliona KM”, kaže Ratko Kovačević iz Uprave za indirektno oporezivanje.

„Sve to što smo uvezli u prvih sedam mjeseci samo naša firma može proizvesti, kao jedna od takvih u BiH“, objašnjava Edin Ibrahimpašić, direktor Bihaćke pivovare.

Proizvođači stoga smatraju da stalno treba raditi na promjeni percepcije svijesti potrošača da kupuju domaće proizvode.

„Ključ uspjeha prodaje vode na nekom tržištu jesmo mi sami. S druge strane, imamko i čistu vodu na svakoj česmi. Pa se postavlja pitanje zašto uopće kupujemo vodu“, dodaje Ibrahimpašić

Iako je imamo više nego mnoge države, eksploatacija vode u Bosni i Hercegovini je tek u povoju. Mišljenje je to proizvođača koji vjeruju da ova zemlja ima perspektivu, ali poručuju da vlasti moraju pomoći kako bi bogatstvo u vodi postalo i bogatstvo u novcu.

Prvi korak je da na svakom stolu u državnim institucijama, umjesto strane, bude domaća voda.

Related posts